Amerika traži 100 miliona dolara od ruskog državljanina zbog kršenja zakona

© AP Photo / Giannis PapanikosAleksandar Vinik
Aleksandar Vinik  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD zahtevaju od ruskog državljanina Aleksandra Vinika, čiju ekstradiciju traže od Grčke, nadoknadu od 100 miliona dolara za navodno kršenje američkih zakona, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužba je podneta protiv Vinika i, navodno, njegove onlajn-berze BTC, koja se bavila anonimnom trgovinom bitkoinima i drugim kriptovalutama. Platformu je koristilo 700 hiljada ljudi. Tužioci su saopštili da je BTC prekršio američki Zakon o bankarskoj tajni.

„Platformu BTC su koristili sajber-kriminalci iz celog sveta. To je organizacija koja se bavila pranjem i zaradom novca od kriminalne delatnosti, konverzijom tih prihoda iz digitalnih valuta, uključujući bitkoine, u tradicionalne valute, kao što su američki dolar, evro i rublja“, navodi se u dokumentu koje je objavilo Tužilaštvo.

Onlajn-berza od korisnika nije tražila čak ni osnovne lične podatke i dokumenta, što je omogućavalo izvođenje anonimnih transakcija. Samo u SAD preko berze je izvršeno više od 21.000 transakcija u bitkoinima, u vrednosti od skoro 300 miliona dolara.

Vinik je uhapšen 25. jula 2017. godine u predgrađu Soluna, na osnovu američke poternice. On se još uvek nalazi u Grčkoj, iako je Amerika tražila njegovu ekstradiciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala