Ukrajinski ambasador predlaže „hrvatski scenario“ za zauzimanje Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici tokom razmene zarobljenika na neutralnoj teritoriji Donbasa
Ukrajinski vojnici tokom razmene zarobljenika na neutralnoj teritoriji Donbasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti bi trebalo da slede takozvani „hrvatski scenario“ za „oslobađanje“ Donbasa, smatra Aleksandar Levčenko, ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

„Hrvatski scenario“ predviđa uvođenje vojnika na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i razoružavanje narodne milicije, rekao je Levčenko na Jutjub kanalu politikologa Jurija Romanjenka.

„Takvim scenariom će se omogućiti rešavanje pitanja izbora na teritoriji koju sada kontrolišu samoproglašene republike, biće omogućeno i razoružavanje snaga samoodbrane, kao i povlačenje nezakonitih oružanih formacija“, kaže Levčenko.

Podsetimo — u avgustu 1995. godine hrvatska paravojska je započela genocidnu operaciju „Oluja“, koja je trajala nekoliko dana i koja se završila ukidanjem nezavisne Republike Srpske Krajine. U operaciji je proterano više od 250.000 nenaoružanih civila: žena, dece i staraca. Za ovaj zločin protiv civilizacije i civila — niko nije odgovarao.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost, nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru iste godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra da su teritorije na kojima su ove dve republike — okupirane, a da su ustaničke snage — terorističke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala