Skoplje protiv Interpola: Da li će pripadnik takozvane OVK biti izručen Srbiji?

© AP Photo / Laurent CiprianiInterpol
Interpol - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da će prema bivšem pripadniku tzv. OVK Tomoru Morini, kojeg je početkom sedmice uhapsila makedonska policija, biti poštovan zakon.

Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je pravo u tom slučaju jasno i da je Morina „državljanin Kosova“, ali da ga Interpol smatra državljaninom Srbije, po čijoj poternici je ovaj bivši pripadnik tzv. OVK i uhapšen.

Zaev ističe da će u ovom slučaju biti poštovana vladavina prava i međunarodnih propisa i zakona u skladu sa evropskim normama.

Prema njegovim rečima, slučajem Morine se ne bavi makedonska vlada, već nadležni tužilac, nadležni sudija i Oliver Spasovski (ministar unutrašnjih poslova), Agim Nuhiu (zamenik ministra unutrašnjih poslova) i niko drugi.

Ukazao je da je Severna Makedonija, kao i Srbija, član Interpola. On je tom prilikom pomenuo činjenicu da je Skoplje glasalo za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

„Pravosudni organi u Severnoj Makedoniji, kao u Austriji, Grčkoj, Velikoj Britaniji... donose odluku o izručenju. Pravo jasno kaže da je on državljanin Kosova, a ne Srbije i da bi trebalo da bude pušten iz pritvora i da ne bi trebalo da bude ekstradicije“, rekao je Zaev.

Međutim, Zaev je ukazao da Interpol kaže da je Morina državljanin Srbije.

„To nije istina, naša zemlja potvrđuje da je državljanin Kosova i da ima pasoš iz Velike Britanije i Kosova, ali najmanje što očekujem je poštovanje zakona“, rekao je Zaev, prenela je prištinska „Koha“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala