Opasan američki smeč protiv Rusije završio u debelom autu

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaSvetlana Kuznjecova
Svetlana Kuznjecova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponašanje američkog establišmenta prema Rusiji poslednjih godina daje nam za pravo da zaključimo da je Kuznjecova pred teniski turnir u Vašingtonu ostala bez američke vize upravo zato što je ruska sportiskinja.

Kad ponestane klasične diplomatske „municije“, dobra je i ona rezervna, a sportski teren je odavno oprobano sredstvo na kome se, takođe, beleže političke pobede, ali i porazi.

Ruska teniserka Svetlana Kuznjecova neće igrati na turniru u Vašingtonu na kom brani titulu, zbog problema sa američkom vizom.

„Želim da se izvinim svojim navijačima koji me tamo čekaju. Neću uspeti da odem tamo i da pokušam da odbranim titulu. Nikada mi se tako nešto nije desilo“, objavila je na Tviteru popularna Ceca, po tom nadimku svima dobro poznata u teniskom svetu, gde je jedna od omiljenih teniserki.

U američkom Stejt departmentu nisu bili voljni da objašnjavaju zašto je Kuznjecovoj uskraćena viza.

„Podaci o vizama su prema američkom zakonu poverljivi i zato ne možemo da dajemo detalje o konkretnim slučajevima sa vizama“, izjavio je predstavnik Stejt departmenta za Sputnjik.

Odluku, kako je rečeno, donosi konzularno osoblje koje razmatra zahtev aplikanata, pa su valjda shodno tome, nepotrebne spekulacije o tome ko može ili ne može da dobije vizu. U međuvremenu, SAD su spremile vizu za rusku teniserku koja je odgovorila da je sada već kasno. 

Na terenu je nisu pobeđivali

Zbog čega ruska teniserka nije pravovremeno dobila vizu, jer Kuznjecova nije bilo ko u svetu tenisa. I u Americi je sigurno dobro znaju. Jednom je pokorila Njujork, a dva puta Vašington.

Turnir u Vašingtonu, na kojem je uskoro trebalo da brani titulu, osvojila je i 2014. godine, a njujorški gren slem, Ju-Es open, 2004. godine. Osvajačica gren slema u Parizu, Rolan Garosa 2009. godine, ali i dva gren slema u konkurenciji ženskih parova, 2005. i 2012. na Otvorenom prvenstvu Australije, tokom dvadesetogodišnje profesionalne karijere bila je i druga najbolja teniserka sveta, ali je pre svega poznata po svojoj ličnosti, zbog čega je uvek i svuda bila dobro prihvaćena.

Otuda i pitanje da li je to politika odlučila da poentira i na teniskom terenu, što, barem, to u ovom sportu do sada nije bio slučaj.

Šampionka bez mrlje

Dobar poznavalac američke političke scene, ali i tenisa, analitičar Aleksandar Pavić kaže da je to sve sumnjivo baš zato što nema objašnjenja, ali i zato što Kuznjecova nikada nije bila kontroverzna ni na koji način, ni politički, ni kao igračica, ni kao ličnost. Bila je, dodaje on, čak među omiljenijim teniserkama.

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaKuznjecova nikada nije bila kontroverzna ni na koji način, ni politički, ni kao igračica, ni kao ličnost
Opasan američki smeč protiv Rusije završio u debelom autu - Sputnik Srbija
Kuznjecova nikada nije bila kontroverzna ni na koji način, ni politički, ni kao igračica, ni kao ličnost

„Ovo je, očigledno, neko rešio da trenira strogoću. Nema drugog objašnjenja. Čak ni Ženska teniska asocijacija nije dobila adekvatno objašnjenje od američkih vlasti i oni su to javno rekli. Ovo je jako loš presedan, jer kad god se nekom prohte, ili kada proceni da je u nekom političkom interesu, može ovako nešto da se desi kao grom iz vedra neba“, kaže Pavić za Sputnjik.

On postavlja pitanje zašto se pored toliko drugih, pa i ruskih teniserki, to desilo baš Kuznjecovoj, osvajačici Ju-Es Opena. To je, kaže, demonstracija nepoštovanja i bahatog ponašanja američkih vlasti, jer bi ona kao osvajačica gren slema u Njujorku po automatizmu trebalo da dobije tu vizu koja za 20 godina njene profesionalne karijere nikada nije bila sporna.

„Sigurno je politika tu umešala prste. I ako bude igrala Ju-Es open koji je uvek krajem avgusta i početkom septembra, opet to neće otkloniti jako loš utisak koji ovakav potez ostavlja, kao i mogućnost da se to opet nekom dogodi bez najave. Jednostavno, Amerikanci sve više pokazuju da su nepouzdani kao međunarodni partneri apsolutno u svemu. Od ugovora i sporazuma koji se sa njima potpisuju, do organizovanja sportskih takmičenja“, smatra sagovornik Sputnjika.

I to se, kao što će to biti i u ovom slučaju, loše reflektuje po njih, jer će Kuznjecova, kako napominje, ovde biti viđena kao žrtva, jer svi u teniskom svetu znaju da ona nije sporna ličnost. Naprotiv.

Teško da je reč o propustu

Na pitanje da li je ovo neka vrsta poruke s obzirom na loš odnos Vašingtona prema Moskvi, ili pre brljotina nekog administrativca u Konzularnom odeljenju Stejt departmenta, Pavić smatra da bi teško moglo biti reči o nečijem propustu.

„Oni su imali dovoljno vremena, jer je Kuznjecova aplicirala za vizu još u februaru. Za nju se zauzela svetska Ženska teniska asocijacija. Ni ona nije dobila adekvatan odgovor. Znači da je ipak nešto drugo po sredi. Nije obični birokratski previd. Zato je to opasan signal“, smatra Pavić.

On kaže da zbog svega što se do sada dešavalo imamo pravo da smatramo da nije slučajnost to što je viza uskraćena baš ruskoj teniserki.

„Dok se ne dokaže suprotno, ja mislim da je logičan zaključak da se to Kuznjecovoj desilo baš zato što je ruska teniserka i pogotovo što je bila vrlo uspešna na američkim turnirima. I baš zato su rešili da još malo treniraju strogoću na nekom nedužnom Rusu koji se ne bavi politikom, čisto da bi poslali političku poruku. Možda to nije tako, ali ovo ponašanje američkog establišmenta prema Rusiji poslednjih godina daje nam za pravo da zaključimo da se ovo njoj desilo upravo zato što je ruska sportiskinja“, ocenio je Pavić.

Dokumenta podneta u februaru

Da je slučaj izašao iz okvira kada je u pitanju teniski sport, potvrdio je i član Upravnog odbora ruske organizacije „Sport i pravo“, sportski agent Andrej Mitkov. Ovaj slučaj je pogotovo čudan s obzirom na prirodu sporta, jer teniseri za tri nedelje ponekad uspevaju da promene dva ili tri kontinenta, a da ne govorimo o državama, kaže on za Sputnjik.

„Da budem iskren, nisam mogao da se setim priče kada su naši teniseri imali problema sa putovanjima na turnire u Veliku Britaniju, SAD, Australiju... Bez obzira na napetost u diplomatskim odnosima. S obzirom na to da je Kuznjecova dokumenta podnela još u februaru, ovo je čudno. Naša ambasada u SAD uputila je notu i pozvala da se prekine diskriminacija ruskih sportista. Taj potez SAD prosto je preterivanje i glupost“, smatra Mitkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala