Persijski zaliv na samoj ivici velikog sukoba, Rusija nudi rešenje

© AP Photo / Sajjad SafariIranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu
Iranski avion leti pored naftnog tankera za vreme manevara u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija poziva na normalizaciju situacije u Persijskom zalivu i nada se podršci njenom konceptu bezbednosti i saradnje u regionu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Rusija se zalaže za što skoriju normalizaciju situacije u ovom regionu. U tu svrhu, pre nekoliko godina smo formulisali koncept kolektivne bezbednosti i saradnje u Persijskom zalivu“, rekao je Lavrov na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a.

„Računamo da će ga partneri u BRIKS-u podržati“, dodao je on.

Lavrov smatra da su antiiranski koraci doveli do oštre eskalacije napetosti u Persijskom zalivu i da je situacija u Persijskom zalivu došla do opasne granice prepune velikih vojnih sukoba, što se ne sme dozvoliti.  

Eskalacija u Persijskom zalivu

Situacija u Persijskom zalivu i susednim oblastima primetno se pogoršala poslednjih meseci. Sredinom juna u susednom Omanskom zalivu napadnuta su dva naftna tankera: „Kokuka kurejdžos“, koji je registrovan u Panami i kojim upravlja japanska kompanija „Kokuka sangio“, i „Front alter“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva i koji je u vlasništvu norveškog „Frontlajna“. Oni su pogođeni eksplozivnim napravama u Omanskom zalivu, blizu Ormuskog moreuza. Ubrzo posle eksplozija, Ministarstvo trgovine Japana saopštilo je da su oba tankera prevozila robu namenjenu Japanu.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.

Nakon toga se desio još jedan incident: iranski vojnici saopštili su da su oborili američki dron nakon što je on povredio vazdušni prostor Irana. Američka komanda tvrdila je da je oborena bespilotna letelica bila u međunarodnom vazdušnom prostoru.

U julu je američki ratni brod tvrdio da je uništio iransku bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu, nakon što je Iran ignorisao upozorenja. Teheran nije potvrdio da se incident dogodio, a kasnije je negirao da je izgubio letelicu.

U večernjim časovima 19. jula mornarica Korpusa čuvara Islamske revolucije (deo iranskih oružanih snaga) je zadržala britanski tanker „Stena impero“ u Ormuskom moreuzu, a potom ga je sprovela do luke „Bender Abas“. Posada tankera, koju čine 23 osobe, uključujući i troje državljana Rusije, ostala je na brodu, ali brodovlasnik ne može da ih kontaktira. Iranske vlasti izjavile su da je posada dobro, a tanker ukotvljen u luci.

Incident sa tankerom „Stena impero“ bio je faktički odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera od strane vlasti britanskog Gibraltara 4. jula. Brod „Grejs 1“ osumnjičen je za narušavanje sankcija EU protiv Sirije. U okviru istrage o slučaju, policija je privela kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je njihov pritvor produžio do 15. avgusta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala