Kulminacija političkog haosa u Prištini, sad ni zakon ne umeju da pročitaju

© AP Photo / Visar KryeziuRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li Ramuš Haradinaj ima pravo da vodi vladu privremenih institucija Kosova posle ostavke koju je pre nekoliko dana podneo zbog poziva Specijalnog tužilaštva u Hagu — dilema je koju ni sami Albanci ne mogu da razreše.

Haradinaj se posle saslušanja vratio iz Haga i odmah je sazvao sednicu vlade privremenih institucija iz Prištine.

Ustavni stručnjaci sa Kosova nisu saglasni u pogledu toga da li njihov zakon prepoznaje termin - „premijer u ostavci“, što bi podrazumevalo da je vlada tehnička, ali ni to ne postoji u zakonima privremenih institucija Kosova. Po dominantnom stavu — Haradinaj bi mogao da nastavi da vodi tehničku vladu, samo u slučaju da mu je nepoverenje na toj poziciji izglasao parlament, ali ne i sada, kada je sam dao ostavku.

Premijer je Vlada

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju objašnjava za Sputnjik da je zakon tako koncipiran — da ne precizira tačno trenutnu situaciju.

„Po ustavu Kosova, vladu predstavlja premijer. Kada se glasa za vladu, glasa se za premijera, a ne za sastav vlade, ministre i tako dalje. Dakle, ostavljeno je premijeru da on odluči kakva će biti vlada i koliko će imati ministarstava, zamenika, savetnika… On ne mora o tome da obavesti ni predsednika ni skupštinu. On bukvalno može da sastavi vladu od samoga sebe! Kada se jednom premijer izglasa — on može da bude i ministar i sve ostalo“, objašnjava Spahiju.

Njegova ostavka znači ujedno i ostavku vlade, dodaje on, ali i napominje da po Ustavu nije precizirano — da li on, posle ostavke i do izbora novog premijera, može da vodi vladu.

Ramuš se preračunao

„Bilo bi logično da on vodi vladu, sve do izbora nove vlade. Po kosovskom ustavu, vladu predstavlja premijer. Stvar je u tome što je Haradinaj naivno mislio da će posle njegove ostavke Kosovo odmah ići na nove izbore, ali očigledno je da Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju to ne odgovara, i oni po svaku cenu žele da u novu vladu uključe Isa Mustafu i njegovu stranku, i to u rekonstruisanoj vladi. I zato se i odugovlači sa raspisivanjem izbora, jer očekuju da će postići taj sporazum“, objašnjava Spahiju.

 

© AP Photo / Visar KryeziuBedžet Pacoli i Ramuš Haradinaj
Kulminacija političkog haosa u Prištini, sad ni zakon ne umeju da pročitaju - Sputnik Srbija
Bedžet Pacoli i Ramuš Haradinaj

U međuvremenu Haradinaj je to shvatio, dodaje naš sagovornik, i želi da ostane u vladi, kako bi na neki način to sprečio, jer bi takva rekonstruisana vlada PDK-LDK mogla da nastavi sa radom do kraja mandata, to jest, naredne dve godine. 

„Klan Kosova“ piše da bi kosovski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Bedžet Pacoli trebalo da preuzme dužnost kosovskog premijera u skladu sa zakonom. List tvrdi da, prema kosovskom ustavu — vlada se nije raspala, jer je parlament još aktivan.

„Klan Kosova“ zaključuje da bi Pacoli trebalo da preuzme premijersku dužnost, dok kosovski predsednik Hašim Tači ne donese odluku o nasledniku, jer Haradinaj više nema pravo da saziva sastanke vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala