Hag je taktika, a NATO i Amerika — saučesnici u zločinu (video)

© AP Photo / Jean-Francois BadiasRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera, a potom i njegovo saslušanje; dolazak novog ruskog ambasadora u Beograd i izbor novog premijera Velike Britanije — teme su o kojima smo razgovarali sa advokatom Goranom Petronijevićem.

„Odlazak predsednika privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja u Hag jeste, zapravo, uspela taktička varijanta koju je Vašington smislio“, izjavio je u Sputnjikovoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ advokat Petronijević.

Naš sagovornik tvrdi da je strategija koju su primenili zapravo delo američkih demokrata, koji su ubeđeni da će Džo Bajden postati novi predsednik i da bi sada trebalo samo da odugovlače sa rešenjem kosovskog pitanja.

„Greše u dva pravca. Prvi je što ne treba da potcenjuju Trampa u trci za drugi mandat, a drugi je što ne vide da će se protekom još dve godine do eventualnog preuzimanja vlasti Bajdena promeniti i geopolitičke prilike u svetu. Tu ne mislim samo na vojni i politički aspekt, već i na to što će ekonomski uticaj Kine i Rusije biti znatno ozbiljniji“, rekao je Petronijević.

Sud bez cilja

Ovaj advokat sa dugogodišnjim iskustvom pred Tribunalom u Hagu kaže da sud pred kojim se Haradinaj pojavio radi samo da bi radio, a ne da bi nešto i uradio.

„Međunarodna zajednica ga je osnovala jer nije mogla da ostane nema na izveštaj Dika Martija. Haški tribunal je mnoge izveštaje protiv Haradinaja ignorisao, a jedan deo je nestao i aktivnošću tadašnjeg srpskog Ministarstva pravde. Danas, Haradinaj može da bude procesuiran samo za nove dokaze. Ukoliko bude volje, za njega i za njegove saradnike koji su delovali od Peći do Prizrena, postoje dokazi. Išli su toliko daleko da su ubijali čak i Albance, za čiju smrt bi posle optuživali srpske snage“, objašnjava Goran Petronijević.

Albanija znala, a ćutala

Do dana današnjeg, kako Petronijević kaže, iako je zvanična Tirana bila upoznata sa zlodelima, nikada nije uradila nijedan uviđaj mesta zločina. On dodaje da su na teritoriji Albanije bile bolnice, logori, kampovi za obuku tzv. OVK, ona je bila logistička baza i mesto osmišljavanja akcija protiv Srba. Kada je u pitanju Ramuš Haradinaj i međunarodna zavera trgovine organima, tu je bilo neophodno da se radi veoma tajno.

© Visar KryeziuDanas, Haradinaj može da bude procesuiran samo za nove dokaze
Hag je taktika, a NATO i Amerika — saučesnici u zločinu (video) - Sputnik Srbija
Danas, Haradinaj može da bude procesuiran samo za nove dokaze

„U taj zločin su umešani i međunarodni faktori. Albanci nisu radili sami, to je bio način da se zarade velike pare koje su im bile neophodne za kupovinu oružja. SAD i NATO su saizvršioci u svim tim zločinima i zato pokušavaju da im pomognu što više mogu. Ovim odlaskom u Hag, Vašington Haradinaju dodaje 4-5 odsto birača na budućim parlamentarnim izborima. Treba im ipak odati priznanje na činjenici da ma koliko imali unutrašnje razmirice, uvek će se okupiti zbog zajedničkog cilja“, naglašava Petronijević.

Sa kim će Beograd na pregovore

„Traži se da damo nešto što nikada ne možemo da vratimo za nešto što nikada nećemo dobiti“, ovako Petronijević komentariše trampu koju želi međunarodna zajednica. Mi smo ispunili sve iz Briselskog sporazuma, dok Priština nije ništa — nisu i neće oformiti ZSO, stvorili su uslove za formiranje vojske i uveli su takse.

„Oni ne žele da sednu za sto, a glavna posledica je dobijanje na vremenu, što je dobro i za nas“.

Podrška Moskve Srbiji

Petronijević kaže da je protiv stavljanja hipoteka obaveza novom ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku — on je diplomatski predstavnik velike sile kao što je Rusija i njegove mogućnosti nisu onakve kakve mi prikazujemo kroz glorifikaciju.

„Njegovim postavljanjem, Moskva je pokazala svoju ozbiljnu zainteresovanost za sve ono što se dešava na ovom prostoru. Treba podsetiti i na reči koje je ruski predsednik izgovorio našem: mi ćemo podržati svako rešenje koje vama bude odgovaralo“, rekao je Petronijević.

Džonson prijatelj Srba?

Veoma je bitno da je novi premijer Velike Britanije Boris Džonson u bilo kakvim dobrim odnosima sa nekim od naših zvaničnika, kaže naš sagovornik. Ipak, on naglašava da ne treba očekivati velike stvari.

„Engleska spada u najkonzervativnije zemlje sveta kada je u pitanju spoljna politika. Ona se ne menja svakog dana, pa čak ni svake decenije, ali određene stvari bi svakako mogle da budu bolje. Njegov dolazak na premijersko mesto je zapravo manje zlo od mogućeg“, zaključio je Goran Petronijević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala