Amerika traži od Turske da ne koristi S-400

© Otdel informacionnogo obespečeniя Baltiйskogo regiona / Uđi u bazu fotografijaS-400
S-400  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senator Lindsi Grem je izjavio da je zatražio od šefa diplomatije Turske Mevluta Čavušoglua da ne koriste ruske S-400 i da u tom slučaju Vašington neće uvoditi sankcije.

„Moja poruka Turskoj je bila: hajde da ostavimo S-400 i počnemo pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini“, rekao je Grem listu „Difens uan“ (Defense One).

On je dodao i da je razgovarao da Čavušogluom na molbu Donalda Trampa.

Ranije je Ministarstvo odbrane Turske izvestilo o završetku prve faze isporuka ruskih S-400, a početkom nedelje je ovu informaciju objavio načelnik Službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev. Nije otkriveno koliko faza je planirano u okviru isporuka i šta svaka od njih uključuje.

Pritom je poznato da ugovor podrazumeva isporuku ukupno četiri diviziona. Sistemi bi trebalo da stupe u vojnu službu početkom sledeće godine, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Dugo očekivana isporuka najnovijih ruskih protivvazdušnih sistema, koja je izazvala krizu u odnosima između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počela je sredinom jula. Vašington je tražio da se odustane od dogovora i u zamenu kupe američki sistemi „Patriot“, preteći da će odložiti ili otkazati prodaju najnovijih američkih aviona lovaca F-35 Turskoj. Međutim, Ankara je odbila da napravi ustupke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala