Amerika koristi šansu da skuplje proda F-16 Bugarskoj

© REUTERS / Ints KalninsAmerički lovac F-16
Američki lovac F-16  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narodna skupština Bugarske poništila je veto predsednika Rumena Radeva na ratifikaciju ugovora o nabavci američkih lovaca F-16. Na ponovljenom glasanju za zaključenje ugovora je glasalo 128 poslanika, 73 je bilo protiv i bilo je troje suzdržanih, saopštila je televizija „Nova“.

Bugarska socijalistička partija, glavna opoziciona sila u zemlji, tokom glasanja je ponovo iznela argumente protiv zaključenja sporazuma ugovora za nabavku F-16. Prema rečima poslanika Rumena Gečeva, iz ugovora proizilazi da SAD mogu jednostrano prekinuti njegovo izvršenje, a pored toga, američka država je oslobođena plaćanja ugovorne kazne. Negodovanje poslanika izazvalo je i proces potpisivanja ugovora u SAD.

Kako je istakao Gečev — na bugarskoj strani dokumenta su potpisali ministar odbrane i ministar ekonomije.

„A da li znate ko je potpisao sporazum sa druge strane? Načelnik Odeljenja za vojnu pomoć drugim zemljama. Načelnik odeljenja, a ne šef agencije ili njegov zamenik! Načelnik nekog odeljenja je potpisao sporazum sa bugarskim potpredsednikom Vlade“, ogorčen je poslanik.

Gečev je još jednom istakao — da cena za F-16 nije konačna.

„Prema uslovima u sporazumu, isporučilac je vrlo jasno naznačio da može da promeni cenu za 10 odsto. Ne postoje dobavljači koji ne bi iskoristili takvu mogućnost“, dodao je Gečev.

Iz vladajuće stranke „Građani za evropski razvoj Bugarske“ izjavu Gečeva su okarakterisali kao pokušaj manipulacije.

„Vi veštački manipulišete, ali kada citirate — citirajte tačno obe strane. A ostali će izvući potrebne zaključke“, izjavio je bivši ministar odbrane i poslanik Valentin Radajev.

Prema njegovim rečima — Bugarska kupuje najbolje moguće avione i na taj način se približava svom strateškom partneru, Sjedinjenim Američkim Državama, dok protivnici sporazuma „ne vide širu sliku“. Radajev je takođe dodao da avion „Gripen“, koji su predložili Šveđani, nije uključivao nikakvo oružje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala