Amerika dovlači saveznike u moreuz, fale samo brodovi...

© AP Photo / Morteza AkhoondiTanker u Persijskom zalivu
Tanker u Persijskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Činjenica da Iran kontroliše Ormuski moreuz Sjedinjenim Američkim Državama ne da mira. Naime, SAD su predložile nekim evropskim i azijskim državama da se pridruže koaliciji za „osiguranje bezbednosti“ u Ormuskom moreuzu, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Kako je naveo, taj zahtev Amerikanci su poslali Britancima, Francuzima, Nemcima, Norvežanima, Japancima, Južnokorejcima i Australijancima. Pompeo je rekao i da svaka država koja je zainteresovana za bezbednost u Ormuskom moreuzu i zaštitu slobode plovidbe vodenim putevima treba da učestvuje u toj koaliciji koja bi patrolirala vodama oko Irana i Jemena. On je dodao i da će Amerika uraditi sve za nastavak partnerstva sa Saudijskom Arabijom protiv Irana.

Učešće Velike Britanije u toj koaliciji po svoj prilici nije upitno, jer je britanska ratna mornarica već saopštila da će pratiti trgovačke brodove sa zastavom Ujedinjenog kraljevstva kroz Ormuski moreuz kako bi zaštitila slobodu plovidbe, a nakon što je Iran zaplenio jedan britanski tanker.

© AFP 2023 / ATTA KENAREPripadnici iranske Revolucionarne garde na patrolnom čamcu u Ormuskom moreuzu.
Amerika dovlači saveznike u moreuz, fale samo brodovi...  - Sputnik Srbija
Pripadnici iranske Revolucionarne garde na patrolnom čamcu u Ormuskom moreuzu.

Ko je lud da ide u rat

Kako za Sputnjik ocenjuje Miroslav Lazanski, vojni i spoljnopolitički analitičar, formiranje te koalicije je realno, ali je pitanje ko bi u njoj, osim Britanaca, i na koji način učestvovao. Prema njegovim rečima, niko nije lud da ulazi u rat sa Iranom zbog Amerike.

„Pritom, u toj koaliciji neku pomorsku moć imaju samo Britanci i eventualno Francuzi. Svi drugi mogu da pošalju po jedan brod, a uz taj jedan brod treba im još jedan koji će ovaj prvi logistički da snabdeva. Nije to baš tako lako jer su te zemlje dosta prenapregnute kada je u pitanju pomorsko patroliranje. Tu su i obale Somalije, pomorski pirati, pa i Molučki tesnac na Pacifiku gde su isto pirati. Zato ne verujem da će neko baš da šalje brodove u pomorske patrole. Eventualno Japanci, ali oni imaju dobre odnose sa Irancima“, primećuje Lazanski.

U toj koaliciji Lazanski ne vidi ni Južnu Koreju, koja ima problem zbog Severne Koreje, pa ne sme da rasipa snage.

„Moguće je da pošalju simbolično svi po jedan ili dva broda, ali onda sve to Amerikanci moraju da štite i nadgledaju. Dva ’kilava‘, pa onda jedan mora da ih pokriva“, ističe Lazanski.

Berlin pod znakom pitanja

Kada je reč o Nemačkoj i eventualnom priključenju te zemlje američkoj koaliciji, Lazanski kaže da nije siguran šta će Berlin uraditi sada kada ima problem sa Vašingtonom po pitanju „Severnog toka 2“.

„Moguće je da će ići na kompenzaciju i reći: ’Hajde, vi zažmurite nama na ’Severni tok 2‘, a mi ćemo poslati neki brod‘. Ali šta mogu da pošalju? Mogu da pošalju jedan brod i to je to. Vidite, kada pošaljete jedan ratni brod vi morate da imate svoju logistiku, dakle morate da pošaljete još jedan logistički brod koji će to sve snabdevati hranom, gorivom... Nije to tako jednostavno“, objašnjava Lazanski.

Zašto im treba koalicija

Jurij Roguljov, direktor Fondacije za proučavanje SAD „Ruzvelt“ pri Moskovskom državnom univerzitetu, veruje da Amerikancima zapravo nije potrebna nikakva koalicija za patroliranje Ormuskim moreuzom ili za bilo kakve vojne akcije, jer to mogu i sami. Međutim, napominje, Vašingtonu je važna saglasnost drugih država da učestvuju u toj akciji.

„Sjedinjene Američke Države su na vlastitu inicijativu inscenirale celu tu krizu u vezi sa svojim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, i to je, naravno, pogoršalo situaciju i zakomplikovalo položaj drugih zemalja koje su kupovale iransku naftu. Sada, međutim, Amerikanci pokušavaju da pronađu neku zamenu, izvrše pritisak na Iran i opravdaju izlazak iz sporazuma“, zaključuje Roguljov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala