Vicepremijer Bugarske: Milioni evra za integraciju Roma nisu dali rezultate

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaDeca iz romskog naselja u Tjumenu
Deca iz romskog naselja u Tjumenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 815 miliona leva (skoro 420 miliona evra) koliko je za deset godina izdvojeno za integraciju romske populacije, nije imalo efekta, izjavio je bugarski vicepremijer za javni red i bezbednost i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

Karakačanov je na sastanku Nacionalnog saveta za saradnju u oblasti etničkih i integracionih pitanja predstavio svoj Koncept promene politike integracije Roma, prenosi agencija „Novini“.

„Ukupan obim je više od 815 miliona leva, a efekat je, kao što vidimo — nula“, ocenio je Karakačanov.

Prema rečima potpredsednika Vlade, tokom svih ovih godina jasno je da integracija ne funkcioniše, a dešava se „potpuno suprotno“.

„Siromaštvo, kriminalne pojave i niski stepen pohađanja škole među ovim stanovništvom se povećava. Tokom 2018. godine zabeležen je 251 napad na policajce. Devedeset odsto njih izvršilo je stanovništvo koje živi u ciganskim getima”, objasnio je Karakačanov.

Zabrinjava i nekontrolisana stopa nataliteta među stanovništvom romskog porekla.

„Sve je više slučajeva kada deca rađaju decu. A pre samo nekoliko dana bila je vest o 39-godišnjoj ženi koja je rodila trinaestoro dece, od kojih o njih osam brine država. Slučajevi rađanja u cilju socijalne pomoći postaju rasprostranjeni“, dodao je Karakačanov.

„Cilj cele filozofije ove takozvane integracije, koje zapravo nije ni bilo, jeste u tome da se većina našeg stanovništva navikla na ono što se dešava, a ne da se ovaj deo stanovništva (romsko stanovništvo) navikne na poštovanje društvenih normi, morala i zakona“, zaključio je vicepremijer.

Karakačanovljeve reči su oštro kritikovale različite nevladine organizacije. Predstavnica fondacije „Gilčaj“ Marija Staimenova, ukazala je na to da novac koji se izdvaja za integraciju često odlazi u džepove zvaničnika.

„Novac koji se troši na Rome nije u džepovima Roma, već ministara i ministarstava“, rekla je ona, dodajući da mnogi Romi pohađaju škole, ali i dalje ostaju nepismeni.

Karakačanov je prvi put predstavio svoj koncept u februaru. Među merama za smanjenje nivoa kriminala i poboljšanje pismenosti među Romima takođe se predlažu mere za kontrolu nataliteta među ovim delom stanovništva, koje predviđaju dobrovoljne korake za sprečavanje dalje trudnoće među stanovnicima Bugarske (to se, prema rečima Karakačanova, posebno odnosi na Romkinje), koje daju svoju decu na brigu države. Ovaj predlog je romska organizacija „Amalipe“ nazvala diskriminatornim.

Romi su treća po veličini etnička grupa u Bugarskoj i čine pet odsto stanovništva.

Ranije je bugarski evroposlanik Angel Džambaski, koji je takođe često pokretao romsko pitanje, visoko ocenio inicijativu italijanskog vicepremijera Matea Salvinija da se ukinu svi kampovi na čijim teritorijama ilegalno žive Romi.

„Tako i treba uraditi“, napisao je Džambaski na svojoj stranici na Fejsbuku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala