Ukrajina: Nema osnova za zadržavanje mornara sa ruskog tankera

© REUTERS / HANDOUT / Obalska služba UkrajineRuski tanker "Nika spirit" koji je zaplenila Služba bezbednosti Ukrajine u luci Izmail
Ruski tanker Nika spirit koji je zaplenila Služba bezbednosti Ukrajine u luci Izmail - Sputnik Srbija
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) nije pronašla osnove za zadržavanje posade ruskog tankera „Nejma“ i pružena im je mogućnost da se vrate kući bez poteškoća, navodi se u saopštenju SBU.

„Tokom istrage je utvrđeno je da posada tankera, koja je bila na brodu, nije prekršila pomorski zakon i zakone Ukrajine, tako da nije bilo razloga za njihovo privođenje. Prema ukrajinskim zakonima, ne narušavajući prava i slobode ruskih mornara njima je pružena neometana mogućnost da se vrate kući svojim porodicama“, ističe se u saopštenju SBU na Fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je za Sputnjik da su ruski državljani, koji su činili posadu zaplenjenog broda 'Nika spirit', napustili Ukrajinu i da će se uskoro vratiti u Rusiju.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je danas da je zaplenila ruski tanker „Nika spirit“ u luci Izmail Odeske oblasti. Ukrajinska strana tvrdi da se tanker nekada nazivao „Nejma“ i da je navodno učestvovao u blokiranju prolaska ukrajinskih ratnih brodova tokom incidenta u Kerčkom moreuzu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da ruska strana razjašnjava okolnosti zadržavanja tankera kako bi preduzela odgovarajuće mere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala