Skandalozna izjava hrvatske istoričarke: Genocid u NDH su počinili Srbi, a ne ustaše!

CC0 / Public domain / Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata
Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska istoričarka Vlatka Vukelić nazvala je ustanak srpskog stanovništva u Srbu 1941. godine protiv ustaških vlasti — genocidom Srba nad lokalnim stanovništvom!

Prvi organizovani napad na ustaške institucije koje su počinile zločin nad Srbima u tom kraju, Vukelićeva naziva „zločinačkim orgijanjem“, prenose „Novosti“.

Ona, pozivajući se na desničarske istoričare i revizioniste istorije, Marija Jareba i Antu Nazora, srpski ustanak iz 1941. poredi sa srpskim barikadama na početku sukoba devedesetih godina prošlog veka.

Kako prenosi jedan od desničarskih portala „Kamenjar“, ali i ostali desni portali, Vukelićeva srpski ustanak, odnosno prvi oružani otpor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) naziva „pokoljem nad civilima“.

Za nju su ratne zločine činili srpski ustanici, a ne ustaške snage, pa podseća hrvatsku javnost da sada Hrvati pišu istorijske udžbenike, te da to treba da čine onako kako njima odgovara.

Vlatka Vukelić, predsednica Udruženja „Hrvatska slobodna desnica“, tvrdi da je, kao odgovor na uspostavljanje NDH, „srpsko stanovništvo, uz podršku monarhističkih krugova iz tadašnje Srbije, pokušalo ofanzivno delovanje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala