Piratski napad na Rusiju kojim ratna frakcija Ukrajine „zapržava čorbu“

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ukrajinskih Snaga bezbednosti
Pripadnici ukrajinskih Snaga bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski stručnjaci smatraju da iza ukrajinske zaplene ruskog tankera stoje ostaci Porošenkove vlasti koji žele da otežaju poziciju Zelenskog. Na potezu su Ujedinjene nacije.

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nika spirit“, koji je korišćen tokom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima. Ukrajinski mediji su javili da je služba pretresla brod, konfiskovala dokumentaciju, kao i da je ispitivala posadu broda.

© REUTERS / HANDOUT / Ukrajinska obalska stražaRuski tanker "Nika spirit" zaplenile su ukrajinske bezbednosne snage u luci Izmail
Piratski napad na Rusiju kojim ratna frakcija Ukrajine „zapržava čorbu“  - Sputnik Srbija
Ruski tanker "Nika spirit" zaplenile su ukrajinske bezbednosne snage u luci Izmail

Rusko Ministarstvo inostranih poslova odmah je objavilo da će, ukoliko ruski državljani budu zadržani, odgovor Rusije biti momentalan i da je reč o grubom kršenju svih pravila međunarodnog prava.

Šef Komiteta za međunarodne odnose ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je reč o pritisku Ukrajine na istragu koju Rusija sprovodi u vezi sa ukrajinskim mornarima uhapšenim tokom incidenta u Kerčkom moreuzu.

Posle krize koja je trajala nekoliko sati, kompanija „Altomar šiping“, suvlasnik ruskog broda, objavila je da je posada na bezbednom i da se uputila kući.

Moraju da se uključe i Ujedinjene nacije

Dakle, brod je i dalje u rukama Ukrajine, a ruski senator Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije, smatra da je njegova otmica čin pomorskog piratstva koje je izvršio Savet bezbednosti Ukrajine. „U suštini, reč je o akciji protiv suverene države, protiv našeg broda koji se tamo našao i protiv naših građana“, kaže on.

© REUTERS / HANDOUT / Vojno tužilaštvo UkrajinePripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti i posada ruskog tankera "Nika spirit" tokom zaplene tankera u ukrajinskoj luci Izmail
Piratski napad na Rusiju kojim ratna frakcija Ukrajine „zapržava čorbu“  - Sputnik Srbija
Pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti i posada ruskog tankera "Nika spirit" tokom zaplene tankera u ukrajinskoj luci Izmail

„Tvrdnja da se taj tanker navodno bavio blokiranjem ukrajinskih brodova u incidentu iz novembra u Kerčkom morezu ne pije vodu, pošto se tamo dogodila povreda državne granice Rusije. Pritom, naglašavam, granice koja je postojala i pre nego što se Krim ponovo pripojio Rusiji“, kaže Džabarov.

On smatra da ovim slučajem mora da se bavi pomorski tribunal pri Ujedinjenim nacijama. Kad su se Ukrajinci obratili tom tribunalu zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, to nije bilo legitimno, jer je reč o slučaju koji ne spada u nadležnost ovog tribunala, dok je sada situacija upravo obrnuta, tvrdi Džabarov.

„Nadam se da se ovo nije dogodilo po nalogu glavnokomandujućeg, predsednika Zelenskog. Najverovatnije je da je rukovodstvo vojske i organa reda, koje će u najskorije vreme otići posle formiranja Rade, htelo da zaprži čorbu sopstvenom predsedniku i da mu oteža situaciju u mogućim kontaktima s ruskom stranom. Intuicija mi govori da je to bio svojevrstan ’poklon‘ Zelenskom, ali verujem da će postepeno ipak prevladati zdrav razum“, nada se ovaj ruski zvaničnik.

Sada mora da radi diplomatija

On smatra da je sada neophodno da se hitno, diplomatskim kanalima, uputi zahtev ukrajinskoj strani. Moje je mišljenje da postoje svi razlozi da se povodom ovog slučaja sazove sednica Saveta bezbednosti UN, kategoričan je Džabarov.

„Ne možemo da se upuštamo u vojni sukob, sada treba da radi diplomatija. A ako Zelenski stvarno želi da bude predsednik zemlje, a ne da ostane sluga naroda, mora da pokaže da je gazda u svojoj kući. Lopta je na njegovom terenu, on treba da odluči hoće li Ukrajinu voditi putem koji je zacrtao Porošenko — u ćorsokak, ili će zemlju izvući iz krize“, konstatuje Džabarov.

Politički ekspert Vladimir Džarala takođe smatra da je do incidenta došlo zato što trenutno vlada vakuum u institucijama Ukrajine, jer još nije završeno formiranje parlamenta. Vlada i dalje radi u starom sastavu, a to se odnosi i na službe bezbednosti i vojsku, tu treba tražiti odgovor na krizu sa tankerom, kaže Džarala za Sputnjik.

© REUTERS / HANDOUTRuski tanker "Nika spirit"
Piratski napad na Rusiju kojim ratna frakcija Ukrajine „zapržava čorbu“  - Sputnik Srbija
Ruski tanker "Nika spirit"

„Više nije tajna da je u međuvremenu, uprkos izjavama Zelenskog, došlo do zaoštravanja u odnosima Ukrajine i Rusije. A sada Kijev pravi otvoreno neprijateljski korak koji je u potpunoj suprotnosti sa opštom tendencijom prisutnom u poslednje vreme“, ocenjuje.

Zelenski na potezu

Džarala je siguran da je za zaustavljanje ruskog tankera, pretres broda i maltretiranje posade odgovorna, kako kaže — ratna frakcija. Reč je o ljudima koji su došli na vlast sa Petrom Porošenkom i koji su kreirali politiku poslednjih pet godina, objašnjava Džarala.

„Cilj ovakvog ponašanja je pre svega da se zagorča život administraciji Zelenskog, da se u začetku saseku svi pokušaji uspostavljanja i normalizacije odnosa sa Rusijom i stvore dodatni problemi koje zasad niko ne zna kako da reši“, ističe Džarala.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Piratski napad na Rusiju kojim ratna frakcija Ukrajine „zapržava čorbu“  - Sputnik Srbija
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

On je gotovo siguran da incident sa zaplenjenim tankerom neće biti poslednji slučaj provokacije Rusije i slaže se sa Džabarovom da je na potezu Vladimir Zelenski.

„To je u velikoj meri test za tim ukrajinskog predsednika. Vreme avansa je završeno, vreme je da se pokaže šta vlast može. A njihovi postupci, ne više reči nego baš postupci, odrediće u konačnom ishodu kakav će biti taj tim, a kakav njegova prava ideologija. Operacija sa ruskim tankerom je jedna od tih proba“, zaključuje Džarala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala