Oštro pismo Brisela Mađarskoj zbog stanja na granici sa Srbijom: Imate mesec dana

© AP Photo / Amel EmricMigranti na granici BiH i Hrvatske
Migranti na granici BiH i Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema migrantima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom.

Komisija se istovremeno obratila i Sudu pravde EU zbog mađarskog zakona kojim se ograničava pravo na podnošenje zahteva za azil i boravak.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Bertaud) kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno Mađarskoj zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni na granici između Mađarske i Srbije.

„Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mere propisane EU dekretom o povratku, niti Povelju o fundamentalnim pravima EU“, poručila je Nataša Berto.

Ona je navela da je zbog hitnosti situacije na granici sa Srbijom Budimpešti ostavljeno mesec dana da odgovori na pismo Evropske komisije, nakon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Nataša Berto za Tanjug je potvrdila da je Evropska komisija postupala po „odvojenom slučaju“ kada se Evropskom sudu pravde obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

„U julu 2018. godine poslali smo zvanično pismo Mađarskoj zbog tzv. ’Stop Soroš‘ zakona koji kriminalizuje aktivnosti i podršku zahtevima za dobijanje azila i boravka. Zbog nezadovoljavajućeg odgovora doneli smo još jedno mišljenje u januaru 2019. godine i posle analize odgovora mađarskih vlasti odlučili smo da se obratimo sudu“, zaključuje Berto.

Tzv. „Stop Soroš“ zakon ograničava pravo azilanata na pomoć prilikom potražnje azila u Mađarskoj, a nazvan je po američkom milijarderu Džordžu Sorošu, koga Budimpešta krivi za podršku nelegalnim migracijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala