Kina osvaja „put zlata“ u Africi

© REUTERS / FRANCIS KOKOROKOAfričko zlato, samo jedan od dragocenih metala kojim obiluje "kontinent budućnosti".
Afričko zlato, samo jedan od dragocenih metala kojim obiluje kontinent budućnosti. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tanzanija, četvrti najveći proizvođač zlata u Africi, dodelila je Kini dozvole za izgradnju topionice zlatne rude i dve fabrike za preradu zlata. Tanzanijska vlada želi da ostvari veće prihode od nacionalne rudarske industrije.

Prema rečima ministra za rudarstvo Dota Biteka, 37 kineskih kompanija izrazilo je interesovanje nakon što je vlada pozvala rudarske kompanije da ponude izgradnju topionice i fabrike za preradu zlata. 

„Nakon pažljive procene finansijske sposobnosti i istorije tih kompanija, izdali smo dozvole za izgradnju dve fabrike za preradu zlata i topionice. Uskoro ćemo dodeliti i specijalne dozvole za miniranje i izgradnju rudnika velikih razmera dvema kompanijama, čija je pojedinačna investicija veća od 100 miliona dolara“, rekao je Biteko, a prenosi agencija Rojters.

Vlada je saopštila da je od marta osnovala 28 centara za trgovinu rudom zlata, kako bi poboljšala prikupljanje prihoda od malih rudara.

„Zlatom u vrednosti od 136,7 milijardi tanzanijskih šilinga (60 miliona dolara) od marta se trguje kroz nove centre, a vlada je prikupila 7,7 milijardi šilinga (3,3 miliona dolara) autorskih naknada i naknada za carinjenje“, rekao je Biteko.

Tanzanija je najveći proizvođač zlata nakon Južne Afrike, Gane i Malija. Mali rudari u Tanzaniji proizvode oko 20 tona zlata godišnje, ali, prema izveštaju parlamentarne komisije, oko 90 odsto ove količine nelegalno se izvozi. 

Šef države Džon Magufuli rekao je da je naplata dažbina od rudarstva povećana u poslednje dve godine, nakon što je njegova vlada pooštrila kontrolu. 

„Afričke države nisu imale koristi od eksploatacije svojih prirodnih bogatstava. Naše rude su ukradene krijumčarenjem ili eksploatativnim ugovorima“, rekao je on.

Izvoz zlata jedan je od najvažnijih izvora deviza za Tanzaniju. Prema izveštaju Centralne banke, Tanzanija je prošle godine izvezla plemenite metale u vrednosti od oko 1,5 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala