Karadžiću ne daju Skajp

© AP Photo / Peter DejongRadovan Karadžić
Radovan Karadžić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da, zbog rizika po bezbednost, ukine pilot-projekt kojim je predviđeno da haški pritvorenici mogu da primaju i upućuju video-pozive. Time je praktično odbijen zahtev Radovana Karadžića da mu se omogući korišćenje Skajpa.

Ovaj pilot-projekat pokrenut je nakon što je Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske (RS), više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skajpu ili nekom sredstvu video-komunikacije.

Karadžićev advokat Peter Robinson najavio je za BIRN BiH da će podneti žalbu na tu odluku već tokom naredne sedmice.

Odlukom sekretara MMKS Olufemija Elijasa predviđeno je da se neće nastaviti sa daljim fazama testiranja projekta i da će on biti u potpunosti ukinut.

Osim tehničkih problema s video-pozivima, kako se tvrdi, postoje i bezbednosni problemi, prenosi Fena.

„Šef Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) je identifikovao i analizirao visoki bezbednosni rizik trenutnog sistema, a to je činjenica da bi video-pozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama na internetu, i da ne postoji način da se to spreči“, navodi se u odluci sekretara.

Kako se dodaje, šef Pritvorske jedinice naglasio je da tako visok rizik postoji jer ovi video-pozivi ne mogu biti nadgledani uživo zbog tehničkih i resursnih ograničenja Pritvorske jedinice UN.

Tvrdi se i da su pritvorenici ranije zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju pri Pritvorskoj jedinici za učestvovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja šefa Pritvorske jedinice, što je suprotno onome što pravila nalažu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala