Hrvatski mediji otkrili zašto su Talibani napali baš njihove vojnike

© AP Photo / Rahmat GulAvganistanske snage bezbednosti na mestu napada na hrvatske vojnike
Avganistanske snage bezbednosti na mestu napada na hrvatske vojnike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski vojnici napadnuti su u sredu ujutru u Kabulu, kada se napadač-samoubica zaleteo u konvoj od tri vozila u kom su bili hrvatski pripadnici NATO operacije „Odlučna podrška“. Kako prenose zagrebački mediji, napadači su, izgleda, namerno ciljali baš njih.

U vozilu su bili pripadnici Komande specijalnih snaga, a jedan od trojice specijalaca podlegao je povredama koje je zadobio u predelu glave.

Kako je u autorskom tekstu za „Jutarnji list“ ocenio vojni analitičar Jan Ivanjek, napad je izveden teretnim triciklom napunjenim eksplozivom kojim se samoubica zaleteo u „tojotu lend kruzer“ u kojoj su bila trojica hrvatskih specijalaca.

Hrvatski vojnici prethodno praćeni

„S obzirom na odabir mesta napada i rute, sigurno je da su naši vojnici bili namerno ciljani, a neko vreme pre napada su se nad njima sprovodili nadzor i praćenje radi planiranja izvršenja napada, pa se bilo kakva slučajnost može isključiti. To je posebno neobično jer Avganistanci vole hrvatske vojnike. Tome u prilog govori činjenica da za 16 godina nije bilo poginulih, dok su druge, čak i manje države imale na desetine mrtvih. Na primer, više nego upola manja Estonija imala je devet poginulih, a Danska čak 43“, naglašava Ivanjek.

© Hrvatska vojskaHrvatski vojnik u Avganistanu
Hrvatski mediji otkrili zašto su Talibani napali baš njihove vojnike - Sputnik Srbija
Hrvatski vojnik u Avganistanu

Napad niko nije mogao da predvidi

Činjenica je, dodaje analitičar, da ovaj tragični događaj spada u rizike poziva specijalca.

„Niko ga nije mogao predvideti niti sprečiti i niko ne može biti odgovoran osim izvršilaca napada, koji moraju biti pronađeni. Sigurno je da će se postaviti pitanje koliko su naši vojnici bili sigurni i zašto su se uopšte vozili u oklopljenoj ’tojoti lend kruzer‘, a ne u jednom od namenskih MRAP vozila koja pružaju daleko bolju oklopnu zaštitu. Gotovo je sigurno da bi se u njemu svi provukli samo sa lakšim povredama“, napisao je Ivanjek.

Kako kaže, vrsta vozila koja se koristi zavisi od procene rizika za pojedine zadatke.

„Razlog korišćenja ’tojote‘ je operativne prirode. Gotovo svi u Kabulu ih voze jer se na njih ne plaća porez. U tom vozilu je daleko lakše da se uklopite u saobraćajnu gužvu i ostanete neprimetni, ali je cena toga manja zaštita. Iako su vozila HV-a oklopljena, tojota pruža mnogo manju zaštitu od namenskih oklopnih vozila kategorije MRAP koja su otporna na mine i detonacije. Međutim, osnovni problem s MRAP-om je taj što privlači mnogo pažnje i lokalnim stanovnicima izgleda kao da su u pitanju Amerikanci, prema kojima vlada snažan animozitet. Cena korišćenja MRAP-a i njegove odlične oklopne zaštite zapravo je crtanje mete na čelu, pa se i verovatnoća napada povećava“, zaključio je vojni analitičar.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad automobilom-bombom. Portparol pokreta „Taliban“ Zabihula Mudžahid rekao je da je meta bombardovanja bio konvoj „stranih osvajača“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala