Haradinaj i posle podnošenja ostavke protivpravno sazvao vladu

© AP Photo / Kosovo Government via APSastanak tzv. vlade Kosova na kojoj je doneta odluka o povećanju carinskih dažbina za srpsku robu
Sastanak tzv. vlade Kosova na kojoj je doneta odluka o povećanju carinskih dažbina za srpsku robu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je saslušan u Specijalnom sudu za zločine za takozvanu OVK u Hagu, planira da u petak održi sednicu vlade, koju je podnošenjem neopozive ostavke sam srušio, javila je „KTV“ na albanskom jeziku.

Navodeći da je reč o antiustavnoj nameri, „KTV“ je sinoć, pozivajući se na svoje izvore, navela da će ta sednica, ako bude sazvana, biti održana praktično nedelju dana nakon što je Haradinaj podneo neopozivu ostavku.

Podseća se da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i da jedan od njegovih članova kaže da je ostavkom premijera srušena i vlada.

„Ako premijer podnese ostavku ili iz drugih razloga, njegov/njen položaj ostaje upražnjen, vlada pada i predsednik republike Kosovo, u konsultaciji sa političkim strankama ili koalicijom koja je osvojila većinu u skupštini, nalaže novom kandidatu da formira vladu“, citira „KTV“ član 95,5 kosovskog ustava.

Napominje se da ustav ne nudi nikakve rokove za imenovanje novog mandatara u slučaju ostavke premijera.

Pozivajući se na tumačenja stručnjaka, „KTV“ prenosi da Haradinaj više nije premijer i da nema nikakvu vlast.

Analitičar Instituta GAP, Bekim Saljihu, rekao je ranije danas u izjavi za „Kohu“ da termin „premijer u ostavci“ ne postoji i da je Haradinaj sada „bivši premijer“.

I analitičar Albert Krasnići takođe objašnjava da je aktuelna kosovska vlada pala podnošenjem ostavke Haradinaja.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Mediji u Prištini: Tači namerno odlaže raspisivanje izbora

On precizira da ustav prepoznaje dve opcije pada vlade: prva je kada premijer podnese ostavku, a druga je kada parlament izglasa nepoverenje vladi.

U prvom slučaju, jasan je Krasnići, Kosovo više nema vladu i sve pozicije u njoj su upražnjene, a takva vlada nema ovlašćenja za donošenje bilo kakvih odluka.

U drugom slučaju, kada se izglasa nepoverenje vladi, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost do izbora nove i ovlašćenja takve vlade nemaju zakonska ograničenja.

„Ramuš Haradinaj više nije premijer, već bivši premijer“, izričit je Krasnići.

Inače, Haradinaj, čiji se povratak iz Haga očekuje sutra, u pisanoj ostavci parlamentu naveo je da će na čelu „vlade u ostavci“ ostati do izbora nove.

Podnošenjem ostavke, Haradinaj je insistirao da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači u, kako je naveo, skladu sa ustavom zakonima i ovlašćenjima, raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Uoči odlaska u Hag, Haradinaj je potvrdio da će njegova stranka učestvovati na tim izborima i da će on ponovo biti kandidat za premijera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala