Tek što je rešila problem s Grčkom, Severnu Makedoniju dočekao „hladan tuš“ iz Bugarske

CC0 / Pixabay / Spomenik Goce Delčeva u Skoplju koga Bugari smatraju svojim nacionalnim junakom
Spomenik Goce Delčeva u Skoplju koga Bugari smatraju svojim nacionalnim junakom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov ponovo je upozorio Severnu Makedoniju da neće uspeti da uđe u Evropsku uniju.

Karakačanov je rekao da će biti nepromišljeno ako se susednoj zemlji bude činilo da će zahvaljujući rešavanju spornih pitanja uspeti da se pridruži Evropskoj uniji, a nakon toga povuče svoje reči, komentarisao je bugarski ministar rad zajedničke komisije za obrazovanje i istoriju.

„Ako neko u Makedoniji misli: ’Moći ćemo da prevarimo Bugarsku vodeći pregovore sa komisijom i pridružimo se EU, a zatim odustanemo od odluka ove komisije‘, to je nepromišljeno. Zato što primanje poziva (na pregovore) ne znači da ste postali član (EU)“, rekao je ministar u intervjuu za skopsku televiziju „Kanal 5“.

Na repliku novinara da ovo zvuči kao pretnja, Karakačanov je istakao da je ova praksa već viđena i da njegove reči ne predstavljaju pretnju.

Podsetimo da bugarsko-makedonska komisija ne može da postigne dogovor o zajedničkoj proslavi revolucionara Goce Delčeva, koji se borio za nezavisnost Makedonije od Osmanskog carstva. Makedonska strana smatra da je ideolog VMRO (Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije) bio Makedonac, a bugarska strana tvrdi da u to vreme makedonska nacija nije ni postojala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala