Bugarska će nove F-16 primeniti u Severnoj Makedoniji

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički lovački avion F-16
Američki lovački avion F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je za skopsku televiziju „Kanal 5“ da je ta zemlja spremna da preuzme na sebe zaštitu vazdušnog prostora Severne Makedonije kada budu isporučeni avioni F-16.

Na pitanje novinara da li će to dovesti do svađe sa Grčkom, Karakačanov je odgovorio da bi ratna vazduhoplovstva mogla zajedno da štite vazdušni prostor.

„Zašto to ne bismo radili zajedno? Na kraju krajeva, Bugarska podržava Makedoniju u njenoj težnji da postane članica NATO-a. Ako Makedonija bude imala želju, možemo sarađivati i bliže“, rekao je ministar.

Ranije je bugarski premijer Bojko Borisov izjavio da će Bugarska uz pomoć novih F-16 štititi vazdušni prostor Severne Makedonije. Prema njegovim rečima, on se to dogovorio sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom.

„Prošle nedelje sam razgovarao sa kolegom Zaevom: čuvaćemo i njihov vazdušni prostor kada kupimo nove avione“, istakao je Borisov i dodao da će to „biti dobro“ i za Bugarsku i za Severnu Makedoniju.

Podsetimo da su u aprilu grčki premijer Aleksis Cipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev potpisali memorandum o saradnji u oblasti odbrane, prema kojem će Grčka štititi vazdušni prostor Severne Makedonije.

Bugarska u ovom trenutku pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini osam lovaca F-16. Ministar odbrane Krasimir Karakačanov očekuje da će se zemlja uspeti da se dogovori o povoljnim uslovima za sebe, ali je priznao da postoji verovatnoća od 25 odsto da bi pregovori mogli da propadnu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala