Istina o medijskom spektaklu koji je trebalo da sruši Trampa

© AP Photo / Jacquelyn MartinDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svedočenje bivšeg specijalnog tužioca Roberta Milera pred Kongresom SAD o navodnom mešanju Moskve u američke izbore, u kom je on mahom ponovio ranije već izrečene ocene, budno su pratili američki mediji i uživo emitovali svi veliki TV kanali. Po oceni ruskih eksperata, demokrate su upravo i računale na medijski efekat.

Temu navodne zavere Trampa i Rusije, kako kažu, u Demokratskoj partiji žele da podgrevaju sve do predsedničkih izbora iduće godine.

Bivši specijalni tužilac za „slučaj o Rusiji“ potvrdio je da nije našao dovoljno osnova da optuži Donalda Trampa za „tajni dogovor“ sa Rusijom, a takođe istakao da izveštaj nije bio „pravdanje“ Trampa.

U šestočasovnom svedočenju je precizirao da istraga nije pronašla dokaze da je predizborni štab Donalda Trampa bio u zaveri sa Rusijom, ali je potvrdio da je mešanja Rusije u izbore bilo.

Šanse za impičment

Miler je takođe naveo da bi Donald Tramp mogao biti optužen nakon odlaska sa mesta predsednika. Politikolog Mihail Sinjeljnjikov-Orišak u tom svetlu skreće pažnju da izveštaj Milera ne ide u korist Rusije, jer se tvrdi da je mešanja bilo, ali da je pozitivan za Trampa.

„Nije pronađeno dovoljno dokaza da bi se optužio Tramp. Ali tu je potrebna jedna napomena: optužbe protiv američkog predsednika ne iznosi neki tamo tužilac niti čak Ministarstvo pravde, nego Donji dom parlamenta. Kongres prvo treba da glasa o optužbama, a onda da ih prihvati i Gornji dom, Senat. I tek tada može da se dogodi impičment. Ali može, što ne znači i da treba“, konstatuje ekspert.

© AP Photo / Susan WalshMiler je na maratonskom saslušanju rekao da istraga nije pronašla dokaze da je predizborni štab Donalda Trampa bio u zaveri sa Rusijom
Istina o medijskom spektaklu koji je trebalo da sruši Trampa - Sputnik Srbija
Miler je na maratonskom saslušanju rekao da istraga nije pronašla dokaze da je predizborni štab Donalda Trampa bio u zaveri sa Rusijom

Sinjeljnjikov-Orišak podseća da u istoriji dosad nije bilo nijednog američkog predsednika koji je smenjen impičmentom. To je, objašnjava on, složena procedura u kojoj optužbe moraju biti pravno besprekorne, jer treba da glasaju ne samo protivnici predsednika, već i njegove pristalice.

„Takvih optužbi kod Milera nema. A iz toga je izvučen pogrešan zaključak da sa stanovišta Amerikanaca nije bilo ničeg 2016. godine. Međutim, istina je negde između — da je Miler rekao da je mešanja bilo, ali da on to ne može da dokaže. U Rusiji su stekli utisak da izveštaj razrešava sve dileme, da Tramp nije kriv, da Rusija nije kriva. Nije baš tako, ali Miler je samo još jednom razglabao isto, za one koji dosad nisu shvatili“, navodi naš sagovornik.

Mit o mešanju Rusije

Ekspert za Ameriku iz Centra za studije bezbednosti Ruske akademije nauka Konstantin Blohin Milerovo svedočenje shvata kao nastojanje američkih političara da održe mit o navodnom ruskom mešanju u američke poslove.

„Treba stalno na svaki način opravdavati politiku ’obuzdavanja‘ Rusije, kao i troškove za naoružanje. Iako se pokazalo da je Milerov izveštaj ’mehur od sapunice‘, američki političari imaju bujnu maštu. Oni će i dalje kritikovati Trampa, ako ne za navodne veze sa Rusijom, onda za to što je populista, seksista, rasista i slično. Međutim, potrebno im je i da se vraćaju na istragu Milera da bi stalno i iznova podsećali na tzv. rusku pretnju“, objašnjava Blohin.

Američki predsednik je svedočenje Milera nazvao katastrofom za demokrate. Ono što je pokušavao da brani Miler bilo je nemoguće braniti, jer se ne može braniti smešni „fejk“ i lov na veštice, poručio je Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala