Američki Senat: Rusija se mešala u izbore od 2014.

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički Kapitol u Vašingtonu
Američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbor američkog Senata optužio je Rusiju za mešanje u infrastrukturu izbora u periodu 2014—2017.

„Počevši najranije od 2014. godine i do najmanje 2017. godine, ruske vlasti pokrenule su aktivnu delatnost protiv infrastrukture američkih izbora na lokalnom i državnom nivou“, navodi se u objavljenom izveštaju Senata.

Pri tome se ističe da „mešanje Rusije“ nije promenilo rezultate glasanja na predsedničkim izborima 2016. godine.

„U svom pregledu izbora 2016. godine, Odbor nije našao nikakve dokaze da je prebrojavanje glasova bilo promenjeno ili da su datoteke biračkog registra izbrisane ili promenjene“, piše u dokumentu.

U izveštaju se takođe dodaje da su američke vlasti leto 2016. zabeležile upad u bazu registracije birača u 20 država.

„Internet senzori američkog Centra za deljenje i analizu informacija (MS-ISAC) identifikovali su upad u izborne sisteme dvadeset država“, ističe se u izveštaju.

Preporuke Senata

Senatski odbor preporučio je da se organizuje „efikasno obuzdavanje“, izjavivši potencijalnim protivnicima da Sjedinjene Američke Države neće tolerisati mešanje u izbore, navodi se u izveštaju.

„Stvoriti efikasno obuzdavanje. Sjedinjene Američke Države moraju obavestiti protivnike da će razmatrati napad na svoju infrastrukturu za održavanje izbora kao neprijateljski čin i odgovoriti u skladu sa tim“, ističe se u izveštaju.

Takođe se napominje da pri tome Sjedinjene Američke Države ne treba u svojim reakcijama da se ograničavaju na dejstva u sajber-prostoru. Autori dokumenta preporučuju da se napravi niz mogućih odgovora kako bi se jasno ukazalo da će to počiniocu doneti značajne troškove.

Senat je preporučio i Sjedinjenim Američkim Državama da se uzdrže od uvođenja onlajn glasanja. Jedan od glavnih argumenata za onlajn glasanje je da se vojsci olakša da ostvari svoje osnovno pravo da glasa za vreme službe.

Odbor je sproveo sopstvenu istragu o „mešanju Rusije“ u izbore i u četvrtak je objavio prepravljenu verziju završnog izveštaja. Rusija poriče bilo kakvo mešanje u američke izbore.

Specijalni tužilac Robert Miler je skoro dve godine istraživao pretpostavke o „mešanju Rusije“ u izbore, koje Moskva demantuje. Nakon istrage, Miler je potvrdio optužbe za mešanje. Pritom, on nije pronašao dokaze o „zaveri“ između pobednika na izborima Donalda Trampa i Rusije, koje su negirali i Kremlj i Bela kuća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala