Amazonska prašuma nestaje brzinom od tri fudbalska igrališta po minutu

© REUTERS / Nacho DoceSeča šuma u Amazonu
Seča šuma u Amazonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razmere krčenja šuma u Amazonu su toliko velike da se sada smatra da se uništava površina veća od tri fudbalska terena po minutu. To znači da bismo uskoro mogli da dođemo do tačke nakon koje se Amazon više ne bi mogao oporaviti, piše „Gardijan“.

Oštar porast seče šuma, koji se dogodio u maju i junu ove godine, potvrđuje da je predsednik Žair Bolsonaro dao zeleno svetlo ilegalnom eksploatisanju zemljišta, seči i spaljivanju okoline.

Prema informacijama satelitskog sistema Deter B, koji je počeo s radom 2015. godine, u julu je posečeno 1.345 km2 brazilske amazonske prašume, što je za trećinu više nego što je bilo posečeno u junu, prenosi „Indeks“.

Mada je do kraja ovog meseca ostalo još samo nekoliko dana, pretpostavlja se da su razmere uništavanja Amazona toliki da će ovo biti prvi mesec u poslednjih nekoliko godina da je Brazil izgubio područje prašume veličine šireg područja Londona.

Stalno smanjenje prašumskog područja preti i globalnoj stabilizaciji klime. Naime, ako se nastavi ovim tempom, prašume bi mogle da se pretvore u savanu, pri čemu će se smanjiti sposobnost apsorpcije ugljenika, što bi moglo da ubrzati globalno zagrevanje.

U prvih sedam meseci svoje vlasti, Bolsonaro je dao snažnu podršku poljoprivrednim i rudarskim kompanijama i pritom umanjio nadležnost vladinih agencija odgovornih za zaštitu šuma i okoline.

Tako je Agenciju za zaštitu okoline stavio pod nadzor Ministarstva poljoprivrede, na čijem je čelu vođa poljoprivrednog lobija.

Predsednik i drugi ministri u više navrata su kritikovali Agenciju za nadzor šuma zbog izricanja novčanih kazni nezakonitim drvosečama, a vlada je preduzela korake kako bi oslabila zaštitu šumskih rezervata i autohtonih područja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala