Zaharova uhvatila britanskog novinara u laži

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je dopisnik Bi-Bi-Sija Vil Grant tokom konferencije za novinare na Kubi postavio pitanje ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu sa pogrešnim citatom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Zaharova je na svojoj stranici na Fejsbuku napisala da je novinar naveo da je tokom posete Latinskoj Americi „Putin pre nekoliko godina rekao da između dve Amerike ne sme biti vakuuma, a ako Vašington ne namerava da ga popuni, to će učiniti Rusija“.

Ministarstvo je objasnilo da je britanski novinar mislio na konferenciju za štampu Putina i bivšeg predsednika Venecuele Uga Čavesa 2. aprila 2010. godine. Tada je sam Grant pitao Putina o mostovima između kontinenata i vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Venecuele.

Prema rečima Zaharove, Putin odgovarajući na pitanje „uopšte nije rekao ono što je Britanac danas u Havani prepričao“.

„Kada sam ga upitala zašto je danas na konferenciji za novinare na najgrublji način iskrivio smisao citata, britanski novinar je odgovorio da su krivi prevodioci koji 2010. godine, izgleda, nisu dobro preveli Putina“, napisala je ona.

Pri tome je Ministarstvo spoljnih poslova utvrdilo da nije Putin 2010. godine dao izjavu o vakuumu, već američki državni sekretar Majk Pompeo 2019. godine u Čileu.

„Dopisnik kraljevske televizije malo je pogrešio. Pripisao je citat američkog državnog sekretara predsedniku Rusije. Sve reči je dobro zapamtio — svaka čast. A sve ostalo je pomešao“, istakla je Zaharova.

Ona je takođe podsetila da Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije ranije nije dozvolilo novinarima RT i Sputnjika da prisustvuju konferenciji o slobodi medija i pouzdanosti informacija, optužujući ruske medije za „dezinformacije“.

„Gospodo britanski cenzori, obratite pažnju na falsifikate koje šire dopisnici vaših britanskih medija. I sledeći put razmislite da li bi trebalo da dozvolite Bi-Bi-Siju da prisustvuje vašim divnim konferencijama o borbi protiv dezinformacija“, zaključila je Zaharova.

Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan 5. jula je saopštila da je Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije odbilo da akredituje taj televizijski kanal za praćenje Globalne konferencije o slobodi medija, koja je održana u Londonu 10. i 11. jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala