Turska preti Briselu: Nećemo čekati pred vratima

© AFP 2023 / ADEM ALTANMevlut Čavušoglu
Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zapretio je da će Turska obustaviti Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom sve dok evropski blok ne ostvari svoje obećanje koje se tiče bezviznog režima turskim državljanima.

„Nećemo čekati pred vratima Evropske unije. Bilo je dogovoreno da Sporazum o readmisiji i bezvizni režim stupe na snagu istovremeno“, kazao je Čavušoglu u intervjuu za tursku televiziju „Haber“, prenosi Tanjug.

Zvanična Ankara se složila da vraća migrante koje su ilegalno stigli na teritoriju Evropske unije, a da zauzvrat dobije bezvizni režim za državljane Turske.

Odnosi između Brisela i Ankare su sve zategnutiji u poslednjih nekoliko meseci.

Određene članice EU optužuju Tursku za nepoštovanje evropskih vrednosti i standarda, te zahtevaju prekid pregovora sa Ankarom.

Sa druge strane, odnosi između EU i Ankare dodatno su se pogoršali zbog prisustva turskih istraživačkih brodova u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra.

Grčka i Kipar optužuju vlasti u Turskoj da narušavaju grčki i kiparski teritorijalni integritet i pomorsko pravo, te zahtevaju da Ankara hitno obustavi sve „provokativne aktivnosti“ na istočnom Mediteranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala