Surova obuka padobranaca koji prvi odgovaraju u slučaju udara na Srbiju (foto)

© Ministarstvo odbrane / Jovo MamulaObuka srpskih specijalaca
Obuka srpskih specijalaca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, obišao je danas završni deo obuke u letnjim uslovima pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u niškoj kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

Specijalne jedinice su spremne i obučene da prve odgovore na sve bezbednosne pretnje, rekao je Vulin.

Ministar je nakon obilaska sadržaja obuke istakao da se Vojska Srbije oprema, naoružava i jača u svim svojim segmentima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Naša Specijalna brigada je, svakako, jedan od najznačajnijih delova Vojske i onaj deo naše Vojske koji prvi treba da odgovori na udar i koji je tu da odgovori i na terorističke pretnje, ali i da sačuva naš narod gde god da je to potrebno“, naglasio je ministar.

Kako je rekao, Vojska Srbije u skladu sa naređenjem i instrukcijama vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića posebno obraća pažnju na naše specijalne jedinice.

„Posebno obezbeđuje materijalna ulaganja i da njihove zarade budu više nego kod ostalih, ali i da njihove obaveze budu značajno više nego kod ostalih pripadnika Vojske“, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, tokom današnjeg obilaska uverili su se u njihovu izuzetnu obučenost, kao i da koriste najnoviju opremu u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan istakao je da je današnji obilazak bio prilika da se sagleda sva složenost selektivne padobranske obuke i spremnost polaznika koji su uspešno savladali sve delove obuke na zemlji i potrebna testiranja, a očekuju ih samo padobranski skokovi koji će uslediti.

„Uz sagledavanje ove najsloženije vrste obuke u našoj vojsci imali smo priliku da vidimo i ostatak obučavanja alpinističkih grupa prilikom dejstva na zaposednuti objekat i prilikom spasavanja u akcidentnim situacijama“, naglasio je general Talijan.

© JOVO MAMULAPadobranci su demonstrirali spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima
Surova obuka padobranaca koji prvi odgovaraju u slučaju udara na Srbiju (foto) - Sputnik Srbija
Padobranci su demonstrirali spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima

Dodao je da je poseban deo posete posvećen obilasku infrastrukturnih objekta koji su važni za rad te jedinice.

Nakon referisanja komandanta 63. padobranskog bataljona potpukovnika Bobana Georgijeva i obilaska Centra za obuku padobranaca, u kome su demonstrirani pakovanje padobrana i rad na podveznom sistemu, ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su i pripremama padobranaca za skok u okviru selektivne obuke izviđačkih jedinica, jedinica vojne policije i „Kobri“.

Padobranci su, takođe, demonstrirali u okviru obuke u letnjim uslovima i spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima.

U završnom delu posete ministar Vulin i general Mojsilović obišli su i infrastrukturne objekte za obuku pripadnika 63. padobranskog bataljona u kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala