Rusija: Blokiranjem sajta Riga želi da očisti informativni prostor od nezavisnih medija

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U odluci letonskih vlasti da blokiraju sajt „Baltnews.lv“ Ministarstvo spoljnih poslova Rusije vidi očiglednu želju Rige da očisti svoj informacioni prostor od nezavisnih medija, a Moskva očekuje osudu od strane relevantnih struktura i nevladinih organizacija, pre svega OEBS-a, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„U ovom koraku vidimo očiglednu težnju zvanične Rige da očisti svoj informativni prostor od nezavisnih i medija koji nisu pod kontrolom države. U delu odluke u kojem se navode motivi za zatvaranje pristupa sajtu piše da portal ’Baltnews.lv‘ navodno narušava odredbe Evropske unije od 17. marta 2014. godine o sankcijama u vezi sa pretnjom po nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. S tim u vezi, želeli bismo da napomenemo da sama Evropska unija, na čije dokumente se pozivaju letonske vlasti, radije ne želi da primećuje sistematsko kršenje slobode izražavanja od strane svojih zemalja-članica od Londona, Pariza i Berlina do samih baltičkih republika“, ističe se u komentaru Ministarstva.

Ministarstvo navodi da umesto toga evropski zvaničnici u stilu mentora redovno podučavaju druge države kako da poštuju visoke standarde Evropske unije u pogledu slobode govora.

„Očekujemo da relevantne međunarodne strukture i nevladine organizacije, pre svega predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir, osude ovu odluku zvanične Rige“, dodaje Ministarstvo.

Ranije su vlasti Letonije blokirale veb stranicu „Baltnews.lv“, koja pripada novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, navodeći da on predstavlja pretnju suverenitetu Ukrajine.

Vlasti baltičkih zemalja više puta su ometale rad ruskih medija. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavljivalo je da postoje očigledni znaci koordinisane politike tih država. Ministarstvo ističe da slučajevi medijskog uznemiravanja u baltičkim zemljama „jasno pokazuju šta u praksi predstavljaju demagoške izjave o posvećenosti Viljnusa, Rige i Talina principima demokratije i slobode govora“.

Konkretno, Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije je u aprilu 2014. godine odbilo da izda akreditaciju dopisnici agencije RIA Novosti Irini Pavlovoj, a vlasti nisu objasnile uzroke za to. Krajem maja ove godine na aerodromu u Viljnusu bio je pritvoren urednik litvanskog Sputnjika Marat Kasem, jer je, kako mu je objašnjeno, predstavljao „pretnju za nacionalnu bezbednost“. Kasemu je zabranjen ulazak u zemlju na pet godina. U julu je sud u Viljnusu odobrio odluku da se blokira sajt Sputnjik Litvanija. Glavni štab estonskih snaga odbrane nazvao je Sputnjik Estonija „zloslutnim propagandnim kanalom“, navodeći da agencija objavljuje saopštenja za javnost vojske, ali sa „provokativnim“ naslovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala