Rađa li se Grčka Makedonija posle Severne

© AP Photo / Petros GiannakourisKirjakos Micotakis u grčkom parlamentu
Kirjakos Micotakis u grčkom parlamentu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi grčki premijer Kirijakos Micotakis, poštujući princip doslednosti između predizbornih govora i postizbornih dela, poručio je da nije promenio stav o Prespanskom sporazumu, prema kojem se severni grčki, a južni srpski sused zove Severna Makedonija, ali je najavio i promociju „Grčke Makedonije“.

Kirijakos Micotakis ništa manje ne smatra lošim i štetnim Prespanski sporazum, nego što je od početka mislio, ali je poslanike koji su pre dva dana podržali program njegove Vlade podsetio ji na to da je sa iste govornice svojevremeno poručio da se sporazum kada jednom bude ratifikovan, ne može menjati jednostrano.

Novi premijer je, međutim, dodao da Grčka treba da se bori da ublaži negativne posledice tog sporazuma, koji su potpisali premijeri dve države Zoran Zaev i Aleksis Cipras, tako što će „pritiskati Severnu Makedoniju tokom procesa evropskih integracija“. U isto vreme, Vlada Grčke će sprovesti veliku svetsku kampanju i promovisati „autentičnu Grčku Makedoniju“ i njene proizvode.

Stopiranje fondova

Kako tumačiti tu izjavu Micotakisa mlađeg i kako bi izgledao taj pritisak na Severnu Makedoniju? Odgovarajući na to pitanje Sputnjika, dopisnik državne Grčke radio-televizije (ERT) Nikos Pelpas podseća da u svakom momentu jedna članica EU može da stopira proces EU integracija neke zemlje, što je iskusila i Srbija.

„Ne znam na šta je on tačno mislio da će stopirati. Na početku, verovatno neke fondove. Grčka je tako već radila stopirajući neke fondove i subvencije. Ne verujem da će ići dotle da će, ukoliko krene ta procedura i Severna Makedonija dobije datum za početak pregovora sa EU, Grčka staviti veto. Veto se ne koristi lako i nikada nije korišćen po tom pitanju od strane Grčke, tako da ne verujem da će biti nekih ozbiljnih situacija. Više je za unutrašnju upotrebu to što je rekao nego što će to imati neku praktičnu primenu“, ocenio je Pelpas.

© Sputnik / OGNEN TEOFILOVSKIAleksis Cipras i Zoran Zaev
Rađa li se Grčka Makedonija posle Severne - Sputnik Srbija
Aleksis Cipras i Zoran Zaev

On napominje da je primena Prespanskog sporazuma proces koji je u toku, pa tako komisije dve države još dogovaraju kako će se koristiti pridev „makedonski“ kada su u pitanju proizvodi koji se proizvode i u Severnoj Makedoniji i severnoj Grčkoj. Zato, kako objašnjava, ne treba pogrešno tumačiti Micotakisovu izjavu da će promovisati „autentičnu Grčku Makedoniju“.

„Još ta procedura nije završena. Prespanski sporazum predviđa da o tome na kraju bude postignut dogovor. Verovatno se misli da će biti pritiska na komisiju da Grčka ima pravo da reč makedonski koristi za proizvode sa prostora Grčke Makedonije“, objašnjava Pelpas.

On je kazao da ne treba nikoga da buni ta izjava o Grčkoj Makedoniji i da pored Severne Makedonije neće biti i Grčke Makedonije.

„Makedonija je u Grčkoj Makedonija i nema šanse da dođe do promene imena, niti je to ikada dovedeno u pitanje čak ni od strane Skoplja“, zaključio je Pelpas.

Iako unutar Micotakisove Nove demokratije postoje frakcije koje bi volele da Grčka potpuno istupi iz Prespanskog sporazuma, premijer je do sada više puta javno ponovio da će poštovati dogovor, iako ga ne podržava.

Promenjen imidž stranke

Interesantno je da se Vlada Konstantinosa Micotakisa, oca aktuelnog premijera, raspala upravo zbog pitanja imena Severne Makedonije. Kada je Konstantinos Micotakis predložio ime „Severna Makedonija“, tadašnji ministar spoljnih poslova Antonis Samaras se pobunio, a kasnije je i podneo ostavku, što je nekoliko meseci kasnije dovelo do pada Vlade. Samaras je potom bio premijer Grčke od 2012. do 2015. godine, a i dalje je uticajan član Nove demokratije.

Stranku je, međutim, 2016. godine preuzeo aktuelni premijer Micotakis mlađi, koji je uporno pokušavao da izbegne kritike za nepotizam.

„Sudite o meni po mojoj biografiji, a ne po mom imenu“, znao je više puta to da ponovi, potrudivši se da od dolaska na čelo te konzervativne partije njen imidž pomeri više ka centru kako bi je predstavio i kao alternativu za mlađe građane.

Sudeći po najnovijoj izjavi po pitanju Severne Makedonije i Prespanskog sporazuma rešio je da u tu svoju biografiju upiše da je političar koji drži reč. Otuda i ocena da je ta izjava, pre svega, za unutrašnju upotrebu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala