Najveći sunovrat „Boinga“ u poslednjoj deceniji

© AP Photo / Ted S. WarrenNovi Boing 737 maks 8 ispred fabrike u Rentonu u državi Vašington u SAD
Novi Boing 737 maks 8 ispred fabrike u Rentonu u državi Vašington u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki proizvođač aviona „Boing“ prijavio je gubitak od skoro tri milijarde dolara u drugom kvartalu, pošto je kompanija suočena sa posledicama dugotrajnog prizemljenja svog najprodavanijeg aviona „737 maks“.

Neto gubitak „Boinga“ u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde dolara, što je najveći gubitak kompanije u proteklih 10 godina, prenosi agencija Rojters i podseća da je u istom periodu godinu ranije „Boing“ imao profit od 2,2 milijarde dolara.

Prodaja je pala za 35 odsto na 15,75 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na prosečnu prognozu od 18,55 milijardi dolara.

„Boing“ je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona „737 maks“ i tokom drugog tromesečja je izvršio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi dolara za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom sveta koja su usledila posle dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji.

© AP Photo / Ben CurtisAvioni kompanije "Etiopian erlajns" Boing 737-800 na aerodromu u Adis Abebi
Najveći sunovrat „Boinga“ u poslednjoj deceniji - Sputnik Srbija
Avioni kompanije "Etiopian erlajns" Boing 737-800 na aerodromu u Adis Abebi

U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će „Boing“ morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka.

„Boing“ je saopštio i da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona „777 iks“ sada odložen do početka 2020. godine, zbog problema sa motorom kompanije „Dženeral elektrik, preneo je Tanjug.

Deonice „Boinga“ pale su za jedan odsto u elektronskom trgovanju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala