Kreće izgradnja novog pogona u Železari u Smederevu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPoložen kamen temeljac ua novo postrojenje Železare
Položen kamen temeljac ua novo postrojenje Železare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Početak izgradnje novog postrojenja kompanije „Hbis grupa Srbija“ u Železari u Smederevu, u vrednosti od 120 miliona dolara, značajna je investicija, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji polaganja kamena-temeljca i zahvalio kinskim prijateljima na ulaganju u Železaru.

„Za mene je ovo veliki dan. Investiciju vrednu 120 miliona dolara nismo mogli da obezbedimo jer je to ogroman novac koji sada imamo, pošto smo našli najbolje i najveće prijatelje“, naglasio je Vučić.

Podsetio je na to da je predsednik Kine Si Đinping bio u Železari i da je oduševljen gostoprimstvom i srdačnošću radnika.

Vučić navodi da u Železari radi više od 5.000 ljudi i da je u poslednjih godinu dana 269 mladih dobilo posao, a da je 501 čovek sa ugovora na određeno prešao na neodređeno vreme.

„Sve to govori o posvećenost ’Hbisa‘ i Kine i Si Đinpinga da Železara uspe. Znate da uslovi za poslovanje Železare nisu laki, i zbog sistema kvota iz EU. Ništa od toga ne bismo mogli da izdržimo da nemamo posvećenost kinskog rukovodstva i prijatelja“.

„Smederevo je moja ljubav i moj posao, ali to nije morala da bude ljubav i posao Si Đinpinga“, rekao je Vučić, još jednom zahvalivši kineskom predsedniku na svemu što je učinio.

Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Ima li Srbija razloga da strepi da će je Kinezi napustiti zbog čeličnog pritiska EU

Predsednik kompanije „Hbis Srbija“ Vang Laniju poručio je da će izgradnja novog pogona u Železari Smederevo — sveobuhvatni projekat očuvanja energije i zaštite životne sredine — dati krila za dalja dostignuća kompanije.

„’Hbis‘ veruje da će uz pažnju lidera Srbije i Kine, obeju vlada, ali i posvećen i naporan rad 5.000 radnika, projekat sveobuhvatnog očuvanja energije i zaštite životne sredine biti završen u roku i stvoriće krila za dalja dostignuća naše kompanije. ’Hbis‘ neće izneveriti misiju i svoja očekivanja, i daće sve od sebe da ispuni svoja obećanja“, poručio je Vang.

On je poručio da će projekat koji danas počinje da se realizuje postati važna prekretnica HBIS Srbije za izgradnju visokokonkurente kompanije za proizvodnju čelika u Evropi.

Kako je rekao, danas je veliki dan za tu kompaniju, koji će ostati zabeležen u slavnoj istoriji prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

Vang je istakao da je sveobuhvatni projekat očuvanja energije i zaštite životne sredine je ključni projekat za promociju štednje energije, smanjenja emisije štetnih gasova, zelene proizvodnje i inteligentnog razvoja kompanije.

Ukazao je na to da će ukupni iznos investicije u novi pogon biti 120 miliona dolara.

Kada se završi projekat, postojaće zelena, inteligentna, vodeća moderna fabrika za očuvanje energije u Evropi, a zaštita životne sredine dostići će svetski nivo, naveo je Vang.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala