Kina: Tajvan ćemo rešiti i silom ako poželimo

© AP Photo / Fei Maohua/XinhuaKineski vojnici
Kineski vojnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina neće davati nikakva obećanja o nekorišćenju vojne sile kada je u pitanju ujedinjenje sa Tajvanom, navodi se u Beloj knjizi nacionalne odbrane, koju je objavio Državni savet Kine.

„Kina je čvrsto rešena da zaštiti državni suverenitet i teritorijalnu celovitost, i raspolaže mogućnostima da to učini. Kina će biti ujedinjena. Nećemo davati nikakva obećanja da nećemo koristiti silu i ostavljamo sebi puno pravo da preduzimamo bilo kakve mere“, navodi se u Beloj knjizi.

Kineski Državni savet je saopštio i da potencijalna upotreba sile nije ni na koji način uperena protiv tajvanskih sunarodnika, već protiv mešanja stranih sila i jedne „omanje grupe separatista koja se bore za nezavisnost“.

Ističe se i da se Peking pridržava principa mirnog ujedinjenja, da dopušta da u jednoj zemlji postoje „dva sistema“, ali da je odlučno protiv bilo kakvih pokušaja da se zemlja podeli, kao i da se u tu podelu uključe strane sile.

Prethodno je kineski ministar odbrane Vej Fenghe kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog podrške koju pruža nezavisnosti Tajvana.

Vej je upozorio da će kineska vojska „preduzeti odlučnu akciju“ kako bi odbranila Tajvan i sporne teritorije u Južnom kineskom moru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala