Glavna urednica RT kritikovala blokiranje sajta u Letoniji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan kritikovala je odluku vlasti Letonije da blokira sajt „Baltnews.lv“.

„Navodno, mi ’ugrožavamo teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine‘. Pozivaju se na EU. Da li sam dobro shvatila da mi sada možemo da blokiramo bilo koji evropski medij u Rusiji ako nam se bude činilo da oni ugrožavaju suverenitet, na primer, Tadžikistana?“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Tviteru.

Stalno predstavništvo Rusije pri OEBS-u izrazilo je zabrinutost zbog blokade sajta.

„Ovo je još jedan primer oštre cenzure slobode govora i štampe na teritoriji OEBS-a, koji je u suprotnosti sa izjavama Rige o posvećenosti principima demokratije“, navodi se u saopštenju diplomatske misije na Tviteru.

​Ranije su vlasti Letonije blokirale veb portal „Baltnews.lv“, koji pripada novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, navodeći da on predstavlja pretnju suverenitetu Ukrajine. Letonski registrator odbio je da dostavi pismo Ministarstva spoljnih poslova Letonije u kojem Ministarstvo traži da se sajt koji pripada agenciji „Rusija sevodnja“ zatvori, kao i da navede formulaciju na osnovu koje je doneta takva odluka, pozivajući se na poverljivost te informacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u blokadi portala vidi težnju Rige da svoj informacioni prostor očisti od nezavisnih medija. Ministarstvo je istaklo da očekuje da taj korak osude relevantne međunarodne strukture i nevladine organizacije, pre svega OEBS.

Vlasti baltičkih zemalja više puta su ometale rad ruskih medija. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavljivalo je da postoje očigledni znaci koordinisane politike tih država. Ministarstvo ističe da slučajevi medijskog uznemiravanja u baltičkim zemljama „jasno pokazuju šta u praksi predstavljaju demagoške izjave o posvećenosti Viljnusa, Rige i Talina principima demokratije i slobode govora“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala