Bivši američki tužilac — nema dovoljno razloga da se Tramp optuži za „zaveru“ sa Rusijom

© AP Photo / Jonathan ErnstBivši američki specijalni tužilac Robert Miler svedoči u Kongresu
Bivši američki specijalni tužilac Robert Miler svedoči u Kongresu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši specijalni tužilac za „slučaj o Rusiji“ Robert Miler izjavio je da nije našao dovoljno osnova da optuži Donalda Trampa za „tajni dogovor“ sa Rusijom.

„Nismo našli dovoljno dokaza krivice“, rekao je Miler govoreći u Kongresu. On je potvrdio da izveštaj nije bio „opravdanje“ Trampa, kako je izjavio predsednik.

Tokom svedočenja u Kongresu, Mileru je postavljeno pitanje da li je došao do sledećih zaključaka: da između Trampa i Moskve nije postojala „zavera” i da nije bilo ometanja pravde.

„Ne, to nije napisano u izveštaju“, rekao je Miler. On je takođe negativno odgovorio na pitanje da li njegov izveštaj predstavlja Trampovo „opravdanje“ za izvršenje mogućih zločina. Pritom, Miler je potvrdio da nije našao dovoljno osnova za iznošenje ovakvih optužbi. 

Međutim, on je potvrdio optužbe protiv Rusije za „mešanje u izbore“.

„Naša istraga je zaključila da se ruska vlada široko i sistematski mešala u naše izbore“, istakao je Miler.

Prema njegovim rečima, istraga nije pronašla dokaze da je predizborni štab Donalda Trampa bio u zaveri sa Rusijom.

„Mi nismo razmatrali mogućnost ’zavere‘“, precizirao je Miler, dodajući da ovaj pojam popularan u američkim medijima nema nikakvo pravno značenje.

Bivši specijalni tužilac je priznao da bi Donald Tramp mogao biti optužen nakon odlaska sa mesta predsednika. On je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi Tramp mogao kasnije da bude optužen.

Miler je skoro dve godine istraživao pretpostavke o „mešanju Rusije“ u izbore, što Moskva negira. Nakon istrage, Miler je potvrdio optužbe za mešanje. Pritom on nije pronašao dokaze o „zaveri“ između Donalda Trampa i Rusije, što su negirali i Kremlj i Bela kuća.

Miler je takođe postigao niz osuđujućih presuda protiv sedam bivših Trampovih saradnika, iako optužbe nisu bile direktno povezane sa glavnom temom istrage. Istraga je optužila više od 30 lica, uključujući 12 građana Rusije. Miler je takođe proučavao pitanje da li je predsednik Tramp ometao pravdu tokom istrage i nije došao do nedvosmislenog zaključka. Nakon istrage, državni tužilac Vilijam Bar izjavio je da nije bilo ometanja pravde. I Miler i Bar su ponovo potvrdili dugogodišnji stav američkog Ministarstva pravde, da se prema Ustavu protiv aktuelnog predsednika u svakom slučaju ne mogu podneti krivične prijave.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala