Za Putinovu vizitkartu se traži milion rubalja

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od britanskih aukcijskih kuća najavila je prodaju ličnih stvari poznate premijerke Velike Britanije Margaret Tačer. Početna cena kolekcije iznosi oko 30 hiljada funti sterlinga (oko 33.351 evra). Međutim, i ruski predsednik Vladimir Putin vrlo je interesantan kolekcionarima u svetu.

Pre nekoliko godina na Internetu se u prodaji pojavila vizitkarta predsednika Rusije Vladimira Putina. Na posetnici, koja je štampana 1990. ili 1991. godine, naznačena je tadašnja dužnost Vladimira Putina — Savetnik za međunarodne odnose predsednika Gradskog veća narodnih poslanika Lenjingrada. U to vreme, današnji predsednik Rusije je bio na dužnosti u Sankt Peterburgu. Osim tipografskih linija, na posetnici je ručno napisano nekoliko brojeva telefona. Vlasnik vizitkarte, koja je dobro očuvana, tražio je za nju 950.000 rubalja (13.450 evra).

Još jedna retkost, koja se dovodi u vezu sa Putinom, prodavana je za 150.000 rubalja (2.123 evra). Reč je o papiru sa državnim grbom, koji je predstavljao potvrdu o registraciji neke kompanije. Dokument je krajem 1993. godine potpisao tadašnji šef Komiteta za spoljne odnose u Sankt Peterbrugu Vladimir Putin.

Informaciju o predstojećoj prodaji ličnih stvari poznate premijerke Velike Britanije Margaret Tačer objavio je britanski list „Dejli mejl“. Kako je saopšteno, sve te stvari je sakupio ubrzo nakon smrti „gvozdene lejdi“ jedan kolekcionar, koji je sada odlučio da se oprosti od tih stvari. Među njima se nalazi i nekoliko odevnih predmeta koje je nosila premijerka. Na primer: tamno plavi kostim, koji je činila svilena košulja i vunena suknja modne kuće „Francois Neckar Couture of London“. Očigledno je da se ovo odelo osamdesetih godina veoma sviđalo Tačerovoj, jer se u njemu redovno pojavljivala u javnosti. Početna cena kostima je 2.400 funti (oko 2.668 evra). Učesnici aukcije mogu se boriti i za brendirani zimski kaput modne kuće „Aquasculum of London“, kao i za premijerkine vodootporne čizme od veštačkog materijala. Na spisku se nalaze i „ekskluzivni“ primerak Biblije (početna cena 11.117 evra), novčanik, hrastova stolica…

Organizatori aukcije su sigurni u uspeh, jer je garancija upravo ime bivše vlasnice tih predmeta. Kako kažu — Margarit Tačer je brend.

Međutim, i Rusi imaju političare „krupnog kalibra“. Takav je, na primer — Boris Nikolajevič Jeljcin. Pre određenog vremena je na internetu na prodaju stavljena plavo-zelena kravata sa šarama, koja je navodno pripadala prvom predsedniku Rusije. Prodavac je u komentaru objasnio — da je Jeljcinova supruga poklonila kravatu njegovim rođacima. Cena kravate je 5.500 rubalja (oko 78 evra).

„To nisu najoriginalniji ni najskuplji predmeti koji su pripadali političarima ili istaknutim umetnicima. Određeni predmeti, koji su stavljeni na prodaju, zbog svoje neadekvatne cene — nisu ni našli kupce. Na primer, početkom ovog veka nije prodata sekira kojom je Boris Nemcov, navodno, voleo da seče drva. Čini mi se da je prodavac predočio i potvrdu o autentičnosti, ali niko nije želeo da kupi taj predmet za 100 dolara, što je u to vreme bila ozbiljna suma. Međutim, Žirinovski je tada bio „uspešniji“ — kancelarijski pribor koji je on, navodno, koristio — prodat je za 60 rubalja (0,85 evra)“, objasnio je kolekcionar Aleksandar Kostrov.

Prema njegovim rečima, veoma često se sumnja u autentičnost ličnih predmeta koji se prodaju, a posebno preko Interneta. Naravno, postoje i slučajevi kada nema sumnje da je određena stvar pripadala poznatoj ličnosti:

„Na primer, u jesen prošle godine poznata britanska aukcijska kuća je prodavala kolekciju ličnih stvari ruskih poznatih umetnika Mstislava Rostropoviča i Galine Višnevske. Kolekciju su činili umetnički predmeti, nakit, knjige i muzički instrumenti, koje je svirao Rostropovič lično. Ukupna vrednost svih predmeta je premašila tri miliona funti sterlinga (3.335.175 evra). Autentičnost svih predmeta potvrdile su kćerke legendarnog umetničkog bračnog para“.
Kostrov takođe dodaje i da se na aukcijama prodaju i automobili, koji su bili u vlasništvu poznatih ličnosti.

„Pre dve godine u Sankt Peterburgu je na aukciji prodat oklopni automobil iz proizvodnje kompanije „Mercedes“, u kome se, prema dokumentima, vozio predsednik Jeljcin. Limuzina je prodata za 300.000 evra“, istakao je kolekcionar.

Kako Kostrov objašnjava — ponekad se na aukciju stavljaju i neobični predmeti koji su pripadali poznatim ljudima. U većini slučajeva to se dešava na Zapadu.
Na primer, na elektronskoj aukciji je ponuđena epruveta koja je sadržala krv američkog predsednika Ronalda Regana, zajedno sa priloženim medicinskim izveštajem. Ta krv je uzeta za analizu početkom osamdesetih godina, dok je Regan bio u bolnici, nakon pokušaja antetata na njega. Cena predmeta je počela da raste veoma brzo i premašila je 10.000 dolara. Međutim, zbog buke koju su izazvale novine i televizija, predmet je uskoro povučen sa aukcije.
Ipak, drugi Reganov predmet, takođe veoma egzotičan, uspešno je prodat. Na aukciji su prodate stvari iz zbirke Ronalda Regana, koji je voleo sve što je povezano sa Divljim Zapadom. Za kožne kaubojske čizme kupac je platio skoro 200 hiljada dolara.

Na aukciji u Los Anđelesu 2010. godine jedan od učesnika je platio 45.000 dolara za tri rendgenska snimka grudnog koša američke filmske dive Merilin Monro.
U Engleskoj je na aukciji prodat jedan komad donjeg veša koji je pripadao Elvisu Prisliju za „samo“ 5.558 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala