Toni Bler: Džonson nije blesav

© REUTERS / Bria WebbToni Bler
Toni Bler - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši britanski premijer Toni Bler ocenio je da je populizam američkog predsednika Donalda Trampa „skoro pametan u poređenju sa britanskom“ formom populizma.

Bler je u intervjuu za „Velt“ odgovorio na pitanje koja je razlika između Trampove vrste populizma i britanske retorike.

„U Britaniji se opšte popularno osećanje prevelo u politiku koja menja život — ’bregzit‘. To je gore od Trampovog populizma“, rekao je Bler.

On je dodao da će Borisu Džonsonu, novom lideru konzervativaca i budućem britanskom premijeru, biti potrebna Trampova podrška pošto Britanija napusti EU, ali je upozorio da je to „mač sa dve oštrice“, prenosi „Politiko“.

„Za svakog britanskog premijera podrazumeva se da imamo bliske odnose sa SAD, bez obzira ko je predsednik. Međutim, ako Britanija izgubi svoju bliskost sa EU, onda će postati veoma zavisna od SAD“, kazao je Bler.

On je rekao i da Džonson „nije blesav“, ali da svi koji znaju makar nešto o razgovorima o „bregzitu“, znaju da on „ne može da ispregovara ono što obeća“.

„Politiko“ podseća da je Džonson tokom kampanje za lidera torijevaca obećao da će ponovo pregovarati o sporazumu o izlasku iz EU, koji je bivša premijerka Tereza Mej dogovorila sa EU, uprkos insistiranju Brisela da o tome nema novih pregovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala