Tahiri: Dijalog će nastaviti Vučić i Tači, bez Haradinaja za vratom

CC0 / Pixabay / Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage Ramuš Tahiri izjavio je da su nakon ostavke Ramuša Haradinaja izbori jedina opcija od tri zakonski moguće i smatra da njihovo raspisivanje neće uticati na dijalog Beograda i Prištine.

„Dijalog će biti nastavljen na nivou predsednika koji sad imaju slobodnije ruke nego pre, barem Hašim Tači, jer za vratom neće imati Ramuša Haradinaja“, smatra Tahiri.

On u izjavi za Tanjug navodi da očekuje da bi do kraja decembra, imajući u vidu da predsednik SAD Donald Tramp u februaru počinje kampanju, trebalo da se postigne sporazum, barem okvirni, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kako bi Vučić i Tači išli u Vašington.

„Ne očekujem da će nešto novo iskrsnuti, a da ne znamo, i zato sam optimista. Bez obzira šta se dešava sa Haradinajem, Kosovo i Srbija će nastaviti dijalog ili u Briselu ili u Vašingtonu i postići barem okvirni dogovor“, ističe Tahiri.

On kaže da poziv u Hag Ramušu Haradinaju u svojstvu osumnjičenog u Prištini ne vide kao bezazlen i ocenjuje da od onoga što se tamo desi zavisi i Haradinajeva kandidatura na izborima.

„Oslobođen je dva puta zbog nedostatka dokaza, sad je pozvan treći put, on ima komandnu odgovornost za određenu teritoriju, videćemo šta će biti i koliko će sve trajati“, objašnjava Tahiri i dodaje da kada neko ode u Hag kao osumnjičeni ne može da se vrati za dan ili dva.

Bez obzira koliko je ostavka moralan čin ona je iznuđena odlukom suda, napominje Tahiri i dodaje da Haradinaj u Hag ne ide kao premijer, već kao privatno lice ili bivši komandant OVK za Dukađini.

Tahiri navodi da pored toga što svi na Balkanu misle da sud politički deluje, on ipak ima svoju ulogu i osnovan je za zločine i veruje da će istrajati do kraja.

„Verovatno će biti desetak slučajeva, ako svaki ima po 10 osumnjičenih, njihov broj na Kosovu će biti dosta veliki i procesi će trajati godinama“, smatra Tahiri, koji je i bivši direktor za Balkan u ministarstvu spoljnih poslova Kosova.

On upućuje i na mogućnosti koje na političkoj sceni u Prištini otvara Haradinajeva ostavka, gde izbore vidi kao izvesno rešenje i očekuje da će oni biti raspisani za 22. ili 29. septembar.

Zakon ne ostavlja mnogo mogućnosti, jer predviđa da oni moraju biti raspisani najranije 30 dana od prihvatanja ostavke predsednika vlade, a najkasnije 45, ali podseća da postoji teoretska mogućnost i da se razgovara o tehničkoj vladi.

„Ako strane ambasade koje su na Kosovu uticajne kao u svakoj balkanskoj zemlji u tranziciji kažu: ’Dajte tehničku ili širu vladu u koju bi ušla i opozicija i odradite šest ili 12 meseci‘, biće tako“, kazao je Tahiri.

Tahiri je rekao da i pozicija Srpske liste u slučaju raspisivanja izbora još nije poznata, jer se Beograd nije izjasnio, a ne zna se ni kako će se srpski političi lideri pozicionirati.

„Na Kosovu žele da izbegnu situaciju da Srpska lista bude ključna ili da predsednik Vučić odlučuje i da bude kao što je nekad rekao — bolje Haradinaj neko Kurti“, smatra Tahiri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala