Sarađujući s Rusijom Srbija se vraća na lidersku poziciju u nuklearnim naukama (foto)

© Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvojIstraživački institut za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu
Istraživački institut za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je Istraživački institut za nuklearne reaktore u ruskom gradu Dimitrovgradu i tom prilikom sastao se sa direktorom tog instituta Aleksandrom Tuzovom, saopštilo je Ministarstvo Vlade Srbije za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je naveo da se u ovom trenutku radi na pripremi međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o uspostavljanju Centra za nuklearne nauke, istraživanja i inovacije u Srbiji.

„To će biti najmoderniji nuklearni istraživački centar u ovom delu Evrope. U njemu će se sprovoditi naučna istraživanja u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u medicini, poljoprivredi, industriji i razvoju novih materijala. Gradićemo ga u partnerstvu sa ruskom državnom korporacijom ’Rosatom‘. Ovo je prvi put u istoriji da ’Rosatom‘ ima takav aranžman sa bilo kojom državom“, rekao je Popović.

On je istakao da će uspostavljanjem tog centra Srbija ponovo postati ono što je nekada bila — lider u nuklearnim naukama u ovom delu Evrope.

„Srbija je imala nuklearne fizičare i naučnike koji su bili među najboljima u Evropi. Obnavljanjem saradnje sa ’Rosatomom‘, naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete u oblasti nuklearnih tehnologija, i to radimo na bazi najboljeg ruskog znanja i tehnologija koje će nam u budućnosti biti dostupne u Srbiji“, istakao je ministar.

© Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvojMinistar Popović u poseti Istraživačkom institutu za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu
Sarađujući s Rusijom Srbija se vraća na lidersku poziciju u nuklearnim naukama (foto) - Sputnik Srbija
Ministar Popović u poseti Istraživačkom institutu za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu

Direktor Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu Aleksandar Tuzov istakao je da je ovo prva poseta jednog inostranog ministra tom institutu u poslednjih 35 godina, što govori mnogo o poverenju koje postoji između dve države. Tuzov je predstavio rad Instituta i ponovio spremnost ruske strane da sa Srbijom a podeli znanje i stavi na raspolaganje tehnologije koje Rusija razvija u ovoj oblasti.

U okviru Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu nalazi se šest istraživačkih reaktora. To je najveći evropski kompleks za nuklearna istraživanja gde se razvijaju inovativne nuklearne tehnologije i sprovodi transfer znanja iz oblasti nuklearnih nauka u nove grane, kao što su nuklearna medicina, industrija, poljoprivreda i druge.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala