Rusija nije dobila poziv za učešće u formiranju koalicije u Persijskom zalivu

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaRuski brod „Stojki“ u Kronštatu
Ruski brod „Stojki“ u Kronštatu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika nije kontaktirala Rusiju oko inicijative o stvaranju koalicije za patroliranje Ormuskim moreuzom; Moskva predlaže svoju koncepciju kolektivne bezbednosti u zoni Persijskog zaliva, saopštio je zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov.

„Niko nam ništa nije predlagao. Obično kontaktiraju, objašnjavaju šta žele, predlažu neke ideje. Mi predlažemo našu koncepciju kolektivne bezbednosti u zoni Persijskog zaliva, danas ćemo je još jednom predstaviti i objaviti. To što predlažu američke kolege, lično mi nije jasno“, rekao je Bogdanov.

Ranije je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da će SAD napraviti koaliciju za patroliranje Ormuskim moreuzom. Inicijativa se čula nakon niza incidenata sa inostranim tankerima, za šta Zapad optužuje Iran.

Ranije je „Difens njuz“, pozivajući se na predsednika združenog komiteta načelnika štabova SAD generala Džozefa Danforda, saopštio da administracija predsednika SAD Donalda Trampa planira da formira međunarodnu koaliciju, kako bi patrolirali vodama oko Irana i Jemena.

Danford je izjavio da su oni sada u kontaktu sa nekim državama, kako bi videli da li mogu da formiraju koaliciju koja će osigurati slobodnu plovidbu u Ormuskom moreuzu i Babe el Mandebu. Kasnije je pomoćnik šefa Pentagona Ketrin Vilbarger izjavila da se koalicija pravi, ne samo zbog sukoba sa Iranom, već i zbog osiguranja bezbednosti slobodne plovidbe, pre svega putem jačanja izviđanja i praćenja u regionu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala