Rusija predstavila koncept kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni predstavnik predsednika Rusije za Bliski istok i Afriku i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov predstavio je ruski koncept kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu, koji je osmišljen da pomogne u stvaranju mehanizma za saradnju u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„U kontekstu predstavljanja ruskih ideja o putevima stabilizacije situacije u Persijskom zalivu naglašeno je da samo stvaranje istinski inkluzivnog sistema regionalne bezbednosti može da postane osnova za osiguravanje pristojne budućnosti svih naroda ovog strateški važnog regiona sveta“, ističe se u saopštenju.

Osnovni principi na kojima se zasniva koncept su faznost, multilateralizam i strogo poštovanje međunarodnog prava, prvenstveno Povelje UN i rezolucija Saveta bezbednosti.

„Perspektivni strateški zadatak predstavljen u dokumentu je stvaranje holističkog mehanizma kolektivne bezbednosti i saradnje u Persijskom zalivu uz učešće svih država regiona na ravnopravnoj osnovi“, dodaje Ministarstvo.

Uz ostvarivanje napretka u osmišljavanju sistema bezbednosti, trebalo bi početi sa razgovorima o smanjenju stranog vojnog prisustva u regionu i razvijanju zajedničkih mera za izgradnju poverenja između regionalnih i drugih država, naglašava se u saopštenju.

Bogdanov je predstavio koncept u Moskvi akreditovanim predstavnicima arapskih država, Irana, Turske, „petorke“ stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Evropske unije, Lige arapskih država i zemalja BRIKS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala