Predsednik Bugarske stavio veto na kupovinu američkih aviona F-16

© AP Photo / Aijaz RahiAmerički lovac F-16 izvodi akrobacije
Američki lovac F-16 izvodi akrobacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na ratifikaciju ugovora o nabavci F-16 od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 1,26 milijardi dolara, saopštio je „Bugarski nacionalni radio“.

Pre dve nedelje, bugarski ministar odbrane Atanas Zaprjanov saopštio je na brifingu da je ugovorom predviđena isporuka osam novih lovaca F-16 „Blok 70“, kao i neophodne opreme i naoružanja, uključujući rakete tipa vazduh-vazduh.

Lovci F-16 - Sputnik Srbija
Bugarska vlada odobrila kupovinu osam aviona F-16

Radev, koji je bivši oficir Ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da žestoki sporovi u Parlamentu Bugarske svedoče o nedovoljnom odobravanju javnosti u vezi sa sporazumom. Prema njegovim rečima, skraćena procedura parlamentarne rasprave nije ostavila prostora za razjašnjenje niza važnih pitanja, kao što su potvrde garancija Sjedinjenih Američkih Država, rokovi isporuke, ugovorne kazne i drugo.

Parlament može da poništi veto predsednika prostom većinom.

U oktobru 2018. godine saopšteno je da je Bugarska dobila ponudu za isporuku lovaca iz tri zemlje. Dve ponude za isporuku lovaca F-16 i F-18 dobijene su iz Sjedinjenih Američkih Država. Švedska je ponudila lovce „gripen“, a Italija lovce „jurofajter“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala