Predmeti Vikinga otkrivaju osnivače drevne Rusije

Pratite nas
Arheolozi koji su istraživali u okolini naselja Gorožanje, u pskovskoj oblasti, otkrili su više od 350 predmeta Vikinga iz vremena kada su drevni slovenski narodi i dalje održavali jake kulturne i krvne veze sa nordijskim ratnicima.

„Očigledno je da će biti još otkrića, kako se terenski rad bude nastavljao. Među nalazima je i osam kovanica arapskih dirhama, kao i ogrlice, oružje, nakit“, izjavili su arheolozi za Sputnjik.

Nakon što je otkriven 2016. godine, arheološki rezervat kod Gorožanje postao je važno mesto za naučnike.

Područje krije ostatke kuća i stotine predmeta, uključujući vizantijske carske kovanice iz perioda od 920. do 944. godine, fragmente priveska sa simbolom prve ruske dinastije, dirhamske kovanice drevnih kalifata, vage, strelice, potkovice i desetine drevnih predmeta od stakla, kamena, gline i metala.

Arheolozi veruju da je ova lokacija, koja datira iz 10. veka, nekada služila kao centar za trgovački put između Bliskog istoka i severne Evrope. Nakon arapskih osvajanja Mediterana i blokade tradicionalnih trgovačkih puteva, ova ruta je postala glavni put razmene dobara i ideja između Istoka i Zapada.

Vikinzi su počeli da naseljavaju zemlje koje su sada deo baltičkih zemalja, Rusije, Belorusije i Ukrajine između 6. i 9. veka. Putovali su svojim plovilima duž Baltičkog, Crnog i Kaspijskog mora i osvojili su mnoga lokalna naselja, usled napora za otvaranjem trgovinskih puteva. Veruje se da su se Vikinzi asimilirali sa lokalnim slovenskim plemenima negde nakon 11. veka, a njihovi potomci su osnovali drevnu Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala