Nemačke medije uplašilo zbližavanje Rusije i Ukrajine nakon izbora za Radu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati izbora za Vrhovnu radu Ukrajine pokazuju da se Evropa može suočiti sa ozbiljnim problemima, piše nemački list „Velt“.

Nemački list smatra da među onima koji su glasali za partiju „Sluga naroda“ predsednika Vladimira Zelenskog ima mnogo ljudi koji žele bolje odnose sa Rusijom. Ako se to dogodi — to će biti veliki problem za čitavu Evropu.

Autor teksta primećuje razvoj tendencija u Ukrajini, koji je sličan evropskim tendencijama. Između ostalog, list navodi da politički lideri postaju ljubimci, dok rastu kritike na račun elita. Upravo zahvaljujući nezadovoljstvu stanovništva aktuelnim sistemom, Zelenski je prvo uspeo da pobedi na izborima za predsednika, a nakon toga i da dobije rekordnu podršku na parlamentarnim izborima.

List smatra i da partija Zelenskog ne promoviše nečije konkretne interese, već se obraća svim slojevima društva.

Osim toga, „Velt“ naglašava da su Ukrajinci umorni od rata u Donbasu i Zelenski će verovatno uzimati u obzir njihove interese u vođenju politike.

Nemački list tumači situaciju na sledeći način — ako Zelenski odbije da nastavi politiku svog prethodnika Petra Porošenka i ako krene ka kompromisu sa Moskvom, to će biti signal da se u Evropi „mogu uspešno zatvarati granice“. Nakon toga će Rusija, navodno, povećati svoj pritisak i težiti ka eskalaciji, zaključuje se u „Veltovoj“ analizi.

Partija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ubedljivo vodi na izborima za Vrhovnu radu sa 43,11 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Ukrajine, nakon obrade više od 92,3 odsto glasova. Partiju „Sluga naroda“ Vladimira Zelenskog prati stranka Viktora Medvedčuka „Opozicioni blok — Za život“, sa dobijenih 13,03 odsto glasova. U Vrhovnu radu će ući još i partija bivše premijerke Julije Timošenko „Batkivščina“ i patrija bivšeg predsednika Petra Porošenka „Evropska solidarnost“ sa 8,17, odnosno 8,15 odsto glasova. Patrija „Glas“ lidera muzičke grupe „Okean Elzi“ Svjatoslava Vakarčuka, koja se prema predizbornim anketama borila da pređe cenzus, osvojila je 5,87 odsto glasova.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala