Pre 20 godina teroristi su iz zasede ubili 14 srpskih žetelaca

© AP Photo / Visar KryeziuGroblje u Starom Gracku
Groblje u Starom Gracku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na današnji dan pre 20 godina dogodio se masakr u Starom Grackom, jedan od najvećih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji od završetka agresije NATO 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće danas parastos poginulima u Starom Grackom kod Lipljana, kojem će prisustvovati i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ubistvo 14 srpskih žetelaca dogodilo se kada su pripadnici terorističke organizacije OVK u ataru sela Bujance kod Lipljana iz zasede ubili 14 Srba iz susednog sela Staro Gracko, koji su žnjeli pšenicu na svojim njivama.

U napadu su ubijena četiri člana porodice Janićijević — Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tešić i Milovan Jovanović.

Počinioci ovog gnusnog zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika terorističke OVK.

Policija UNMIK je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Grackom, gde su sahranjeni stradali žeteoci — više puta je skrnavljeno i minirano.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala