Ministarstvo odbrane Rusije: Postupci južnokorejski pilota — vazdušno huliganstvo

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaAvioni Tu-95
Avioni Tu-95  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom prve zajedničke patrole u Azijsko-pacifičkom regionu, vazduhoplovne grupe Rusije i Kine 11 puta su pratili lovci stranih država, izjavio je komandant vazduhoplovstva dugog dometa ruske avijacije, general-pukovnik Sergej Kobilaš.

„Tokom izvršavanja zadatka vazduhoplovnu grupu su 11 puta pratili lovci stranih država“, rekao je Kobilaš.

On je dodao da su ruski bombarderi u okviru zajedničke patrole sa Kinom leteli 11 sati i prešli 9.000 kilometara na visini od 7.500 do 8.500 metara. 

Kobilaš je istakao da su postupci južnokorejskih pilota prema vazdušnoj patroli Rusije i Kine „vazdušno huliganstvo“.

„Ruske posade su se strogo pridržavale zadatog režima letenja. Prema podacima objektivne kontrole nije dozvoljeno narušavanje vazdušnog prostora Južne Koreje i Japana. Udaljenost od spornih ostrva najbliže avionske grupe bila je više od 25 kilometara. Zbog toga postupke južnokorejskih posada treba smatrati vazdušnim huliganstvom“, ocenio je general-pukovnik.

Kobilaš je saopštio i da je vojnom atašeu Južne Koreje uručena protestna nota u vezi sa nezakonitim i opasnim postupcima posada južnokorejskih aviona.

Ruski i kineski vojnici su 23. jula izveli prvu zajedničku patrolu avionima dugog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu. Južna Koreja optužila je Rusiju za povredu vazdušnog prostora zemlje iznad Japanskog mora.

Oružane snage Južne Koreje saopštile su ranije da je ruski vojni avion A-50 navodno dva puta narušio vazdušni prostor zemlje na Japanskom moru u oblasti ostrva Tokto (japanski naziv Takešima). Zbog toga je podignuta uzbuna i pokrenuti su avioni F-15K i F-16K Ratnog vazduhoplovstva Južne Koreje, koji su ispalili 20 signalnih raketa i 360 upozoravajućih hitaca iz mitraljeza. Prema navodima vojske, avion se nalazio u vazdušnom prostoru Južne Koreje prvi put oko tri minuta, a drugi put četiri minuta. Prema navodima vojske, nekoliko sati pre toga, dva kineska aviona proletela su u zoni identifikacije protivvazdušne odbrane Južne Koreje, a zatim su je napustili i vratili se zajedno sa dva ruska Tu-95. Grupa se nalazila u zoni za identifikaciju PVO oko 25 minuta.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije negiralo optužbe da su njihovi avioni Tu-95MS ušli u vazdušni prostor Seula, već da su leteli iznad neutralnih voda Japanskog mora, dok su južnokorejski lovci, koji su poleteli kako bi ih presreli, opasno manevrisali i presecali im kurs, stvarajući pretnju za bezbednost ruskih aviona. U resoru su naglasili da su južnokorejski lovci presekli putanju avionima Tu-95MS i tako stvorili pretnju za njihovu bezbednosti. Ministarstvo odbrane Rusije takođe je izjavilo da južnokorejski piloti nisu prvi put bezuspešno pokušali da spreče letove ruskih aviona iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na „zonu za identifikaciju“ protivvazdušne odbrane, koju je proizvoljno ustanovila južnokorejska strana. Ministarstvo odbrane je konstatovalo da takve „zone“ nisu predviđene međunarodnim pravilima i da ih Ruska Federacija ne priznaje, što je više puta prijavljivano južnokorejskoj strani putem različitih kanala. Ministarstvo je dodalo i da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnje upozorenja. Da se to desilo — usledio bi odgovor.

Komentarišući incident, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjin je izjavila da južnokorejska zona za identifikaciju nije vazdušni prostor te zemlje i da svako ima pravo na slobodu leta u toj oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala