Lavrov: Usijane glave u Vašingtonu žele vojni scenario u Iranu

© REUTERS / HANDOUTBrodovi američke ratne mornarice razarači "Devastejtor", "Gladijator", "Sentri", "Dekstrou", "Mejson" i helikopter "Si dragon" u Arapskom moru
Brodovi američke ratne mornarice razarači Devastejtor, Gladijator, Sentri, Dekstrou, Mejson i helikopter Si dragon u Arapskom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan broj političara u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje želi da reši problem Irana vojnim putem, ali Moskva upozorava na tu ideju, polazeći od činjenice da američki predsednik Donald Tramp ne deli takvo mišljenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Govoreći o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom i protivrečnostima između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, Lavrov je podsetio da su se SAD same povukle iz sporazuma koji je odobrila rezolucija Saveta bezbednosti UN i pri tome pokušavaju da spreče druge zemlje da ga ispunjavaju.

„Bilo bi smešno, ali, nažalost, ovo je ozbiljna stvar, a dosta ’usijanih glava‘ u Vašingtonu želi da reši problem sa Iranom vojnim putem. Mi nismo osetili nikakvo raspoloženje u tom pogledu kod predsednika Donalda Trampa. Mislim da on ne deli takve stavove, ali, nažalost, mnogi američki političari i dalje imaju takvu ideju. Mislim da bi to bio izuzetno opasan razvoj događaja“, rekao je Lavrov u intervjuu za latinoameričke medije i televiziju RT.

On je objasnio da je region već više puta patio zbog avanturističke politike Vašingtona.

„Uzmite za primer Irak i Libiju. Zatim je takozvana koalicija htela da ponovi u Siriji ono što je uradila sa Irakom i Libijom. Na sreću, mi i naše turske i iranske kolege uspeli smo da to sprečimo. Sada se sve aktivnije krećemo ka političkom rešenju“, dodao je ruski ministar.

Lavrov smatra da Iran treba da postane deo rešenja problema bezbednosti na Bliskom istoku, a ne da bude vinovnik svega što se tamo događa.

„Mi odavno, više od 10 godina, promovišemo ideju da bi zemlje Persijskog zaliva, i Arapi, i Iran, trebalo da počnu da se dogovaraju o procesu izgradnje poverenja, transparentnosti u vojnoj oblasti uz podršku Arapske lige, Organizacije islamske saradnje i petorke stalnih članova Saveta bezbednosti UN. Mislim da se na kraju neće moći bez toga“, objasnio je Lavrov komentarišući američke planove za povećanje vojnog prisustva na Bliskom istoku zbog Irana.

Prema njegovim rečima, politika da se Iran predstavi kao glavni krivac za sve što se događa u Siriji, na palestinskim teritorijama, u Jemenu ili u susednim zemljama je konfrontacijska.

„To neće pomoći u rešavanju problema. Uveren sam da Iran treba uključiti u dijalog. O tome razgovaramo sa našim američkim i izraelskim kolegama. Siguran sam da ćemo braniti ovaj stav sve efikasnije, jer sve više zemalja shvata bezizlaznost avanturističkih agresivnih vojnih scenarija“, dodao je ruski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala