Kineski avioni patrolirali Pacifikom zajedno sa Rusima

© AP Photo / Kin CheungKineski lovac
Kineski lovac  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska Rusije ivojska Kine su 23. jula sprovele prvo zajedničko vazdušno patroliranje sa avionima dugog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Kako se navodi, vazdušna grupa, koju čine dva strateška bombardera Tu-95MS, koji pripadaju ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, kao i dva strateška bombardera Hun-bk kineskih vazduhoplovnih snaga, sproveli su vazdušno patroliranje prema unapred planiranoj maršruti iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora.

Tokom obavljanja zadataka, avioni obe države su dejstvovali strogo u skladu sa normama međunarodnog prava, naglašeno je u saopštenju ruske vojske.

Tom prilikom, prema podacima objektivne kontrole, nije bio narušen vazdušni prostor drugih država.

Kako se navodi, zajedničko patroliranje je bilo vršeno radi produbljivanja i razvoja rusko-kineskog sveobuhvatnog partnerstva, daljeg povećanja saradnje oružanih snaga dve države, povećanja mogućnosti u vođenju zajedničkih akcija, kao i jačanja globalne strateške stabilnosti.

Ranije su oružane snage Južne Koreje saopštile da su dva ruska vojna aviona dva puta narušila vazdušni prostor zemlje u Japanskom moru.

Za presretanje ruskih aviona bili su podignuti južnokorejski lovci F-16 koji su, navodno, ispalili upozoravajuće hice.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije negiralo optužbe da su njihovi avioni Tu-95MS ušli u vazdušni prostor Seula. U resoru su naglasili da su južnokorejski lovci presekli putanju avionima Tu-95MS, stvorivši pretnju za njihovu bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala