Haradinaj stigao u Hag, sutra pred istražiteljima

© REUTERS / LAURA HASANIBivši premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj na prištinskom aerodromu pre odlaska u Hag
Bivši premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj na prištinskom aerodromu pre odlaska u Hag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj stigao je u Hag, saznaje televizija O2 .

Haradinaj će se sutra u Hagu pojaviti pred istražiteljima Specijalnog suda, u svojstvu osumnjičenog za zločine nad srpskim stanovništvom dok je bio jedan od vođa OVK. 

Naredni potezi suda u vezi Ramuša Haradinaja nisu poznati.

Pre polaska Haradinaj je za Rojters rekao da će se ponovo kandidovati za premijera ako optužnica ne bude podignuta, prenose mediji.

Posle višečasovnog odlaganja, Haradinaj je odleteo za Hag privatnim avionom kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija.

Na svom profilu na Fejsbuku Haradinaj je napisao da je Kosovo krenulo napred na evroatlantskom putu i da je „jače nego ikada pre, na liniji mira i u sveprisutnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama“.

Ponovio je da je „Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom do postizanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma, uključujući i uzajamno priznavanje u postojećim granicama“.

Takođe, naveo je da kosovsko tržište za proizvode iz centralne Srbije može biti oslobođeno nametnutih taksi samo u zamenu za priznanje kosovske nezavisnosti.

Haradinaj je u petak podneo ostavku zbog poziva na saslušanje. Tada je rekao da tim činom želi da „odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja“.

Prištinski mediji najavljuju da će do kraja nedelje pozive za Hag dobiti još najmanje 10 bivših vođa OVK, što ukupan broj do sada pozvanih ili saslušanih povećava na 80.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala