Britanska komunistička partija: Boris Džonson će postići dogovor o bregzitu

© AP Photo / Stefan RousseauNovoizabrani premijer Velike Britanije Boris Džonson
Novoizabrani premijer Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Komunističke partije Velike Britanije Robert Grifits izjavio je za Sputnjik da ne isključuje mogućnost da Boris Džonson dobije podršku Parlamenta o sporazumu o „bregzitu“ nakon što preuzme funkciju novog britanskog premijera.

„Ne bih isključio mogućnost da će postići dogovor preko Parlamenta, što je donekle izmenjena verzija paketa odlazeće premijerke Tereze Mej. Sa nekim pismenim uveravanjima Komisije (EU) ili nečim sličnim. Ne bi me uopšte iznenadilo“, rekao je Grifits.

On je takođe naveo da bi u nekom trenutku mogli da postoje neformalni sporazumi o produženju prelaznog perioda, ali je istakao da je malo verovatno da će sporazum o „bregzitu“, o kojem je pregovarala Mejova, na neki način biti prerađen.

Grifits smatra da bi Džonson, ako ne postigne dogovor o „bregzitu“ kroz Parlament, mogao da raspiše opšte izbore, optužujući Laburističku partiju za blokiranje sporazuma o povlačenju.

„On će želeti da prikaže laburiste i njihovog lidera Džeremija Korbina kao protivnike ’bregzita‘, a kampanja koju će oni (torijevci) voditi protiv Korbina biće mnogo vulgarnija i ekstremnija od toga. Oni će želeti da kažu da je Boris onaj koji je pokušao ili pokušava da ispoštuje referendum (iz 2016. godine), a ne laburisti. To bi bio efektan način da se krene u izbornu kampanju“, naglasio je on.

Tereza Mej odlučila je da podnese ostavku u maju nakon što nije uspela da postigne konsenzus unutar Parlamenta i Konzervativne partije o povlačenju zemlje iz Evropske unije. Džonson je izjavio da bi voleo da promeni sporazum o povlačenju koji je Mejova dogovorila, a koji je Parlament tri puta odbacio.

Bivši ministar spoljnih poslova i bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson izabran je za predsednika britanske Konzervativne partije. U sredu će Džonson postati premijer zemlje, nakon što aktuelna premijerka Tereza Mej podnese ostavku.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala