Prve analize izbora u Ukrajini: Potop nacionalista, Zelenski gubi pravo na izgovore

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Partija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ubedljivo vodi na izborima za Vrhovnu radu sa 42,19 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Ukrajine, nakon obrade 35,51 odsto glasova.

Partiju „Sluga naroda“ Vladimira Zelenskog prati stranka Viktora Medvedčuka „Opozicioni blok — Za život“, sa dobijenih 12,75 odsto glasova. U Vrhovnu radu će ući još i patrija bivšeg predsednika Petra Porošenka „Evropska solidarnost“ i partija bivše premijerke Julije Timošenko „Batkivščina“ sa 8,71, odnosno 8,15 odsto glasova.

Patrija „Glas“ lidera muzičke grupe „Okean Elzi“ Svjatoslava Vakarčuka, koja se prema predizbornim anketama borila da pređe cenzus, osvojila je 6,39 odsto glasova.

Konačna izlaznost je iznosila 49,84 odsto upisanih birača.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je sinoć lidera partije „Golos“ da se sastanu kako bi razgovarali o formiranju koalicije u Vrhovnoj radi. Predsednik političkog saveta „Opoziciona platforma — za život“ Viktor Medvedčuk je isključio važnost formiranja koalicije sa partijom „Sluga naroda“.

Kuriozitet ovih izbora je to da je poslanica Vrhovne rade Nadežda Savčenko, koja je bila kandidat u izbornoj jedinici broj 51 u Donjeckoj oblasti — dobila samo osam glasova.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska narodna poslanica Nadežda Savčenko
Prve analize izbora u Ukrajini: Potop nacionalista, Zelenski gubi pravo na izgovore - Sputnik Srbija
Ukrajinska narodna poslanica Nadežda Savčenko

U prvoj analizi izbornih rezultata, RT navodi da su najveći gubitnici — nacionalističke partije. Jedina stranka sa nacionalističkom retorikom koja je ušla u Parlament je Porošenkova. Ostale stranke sa desnice, kao što su „Radikalna partija“ i „Svoboda“ — ostale su ispod crte.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaJulija Timošenko
Prve analize izbora u Ukrajini: Potop nacionalista, Zelenski gubi pravo na izgovore - Sputnik Srbija
Julija Timošenko

Glasanje je pokazalo i da su Ukrajinci umorni od izbora — jer je izlaznost bila tek nešto veća od 50 odsto. Kao što je bio slučaj sa izborima u aprilu, nekoliko miliona ukrajinskih građana koji žive u Rusiji — nisu mogli da glasaju na izborima, jer su im ukrajinske vlasti to zabranile.

Predsednik Ukrajine je rekao da će mu izborna pobeda omogućiti da nastavi sa zakonodavnim incijativama. Među prioritetima je naveo okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini, kao i razmenu zarobljenika.

RT navodi da je Zelenski i pre izbora zabeležio neke uspehe, poput smanjenja nasilja u delovima istočne Ukrajine koji su pod kotrolom pobunjenika. Na izborni dan je proglašeno primirje između snaga Kijeva i samoproglašenih oblasti Luganska i Donjecka. 

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPetro Porošenko
Prve analize izbora u Ukrajini: Potop nacionalista, Zelenski gubi pravo na izgovore - Sputnik Srbija
Petro Porošenko

Otpor Parlamenta do sada je služio kao zgodan izgovor Zalenskom, koji je prva tri meseca mandata proveo dajući kontradiktorne izjave o budućoj politici, stoji u analizi RT-a. 

On je tražio hitne smene na nižim nivoima vlasti, a upustio se i u obračune sa Porošenkovom starom gardom.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Ukrajini
Prve analize izbora u Ukrajini: Potop nacionalista, Zelenski gubi pravo na izgovore - Sputnik Srbija
Izbori u Ukrajini

Zelenski će morati da dokaže da nije pod uticajem oligarha Igora Kolomojskog, čiji televizijski kanal je emitovao komediju u kojoj je predsednik igrao glavnu ulogu, navodi RT.

Kolomajski je imao i žestok sukob sa Porošenkom zbog nacionalizacije banke „PrivatBank“. Takođe, postoji i veliki broj kriminalnih slučajeva koji su, navodno — gurnuti pod tepih pod Porošenkom. 

I novo primirje sa pobunjenicima će morati da bude zaštićeno. Nekoliko ih je propalo otkako je sukob počeo pre pet godina, kada su vlast u zemlji preuzeli nacionalisti, koji su zatim hteli nasilnim putem da slome otpor na istoku zemlje, koja je oduvek prijateljski nastrojena prema Rusiji.

Iako je obećavao mir — novi predsednik je odbio direktne razgovore s pobunjenicima, tvrdeći da oni nisu ništa drugo nego ruski pijuni, premda je Moskva tvrdila suprotno.

Ako je to indikator buduće politike, teško je zamisliti miran kraj sukoba pod novim predsednikom, bez obzira na to koliku podršku u Parlamentu će imati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala